Šumski požari su globalna prijetnja kao i COVID-19 kaže Erdogan

Šumski požari globalna su prijetnja baš kao i pandemija COVID-19, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

  • Cijeli svijet trenutno se suočava s ovim izazovom, koji je poput terorističke prijetnje – rekao je Recep Tayyip Erdogan u televizijskom intervjuu uživo, javlja Anadolija.

Rekao je da je u posljednjih osam dana u Turskoj izbilo 187 požara, od kojih 15 još nije ugašeno.

Predsjednik Turske dodao je da su ukupno 51 helikopter i 20 aviona angažovani u operacijama gašenja požara.

Prema službenim podacima, najmanje osam osoba izgubilo je živote u požarima u južnoj i jugozapadnoj Turskoj od 28. jula.

  • Odlučni smo pošumljavanjem ponovo vratiti zelenilo na požarima uništene površine – rekao je Erdogan.

U televizijskom intervjuu predsjednik Turske govorio je i o vakcini protiv koronavirusa koju razvija ova zemlja.

  • Planiramo u najkraćem roku odobrenje za hitnu upotrebu turske vakcine Turkovac i masovnu vakcinaciju na nivou države – kazao je on.

Govoreći o ekonomiji, Recep Tayyip Erdogan je rekao: “Kada pogledamo vodeće pokazatelje u ekonomiji, vidimo da se trend rasta nastavlja. Ostvarit ćemo rast od preko sedam posto.”

Turska poduzela mjere da zaštiti ljude od požara u blizini elektrane u Mugli

Turska je poduzela sve neophodne mjere kako bi spriječila bilo kakva stradanja ljudi na području u blizini termoelektrane u provinciji Mugli, na kojem je izbio požar, saopćio je šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun rano u četvrtak.

U saopćenju objavljenom na Twitteru Altun je naveo kako je svo osoblje elektrane Kemerkoy u distriktu Turkevleri evakuirano u sklopu sigurnosnih mjera, javlja Anadolija.

Elektrana je evakuirana u srijedu zbog šumskog požara koji je izbio na tom području.

Dodao je kako timovi za vanredne situacije nastavljaju poduzimati sve sigurnosne mjere zajedno s procesima hlađenja i analize situacije na terenu.

Timovi od jutarnjih sati s kopna i iz zraka rade na hlađenju požarišta.

Akcije gašenja požara značajno otežaju vremenski uslovi i konfiguracija terena.

Iz elektrane su premješteni zapaljivi i eksplozivni materijali, a cisterne su pozicionirane u blizini u slučaju da bi se požar počeo širiti prema glavnoj zgradi.

Go to TOP