BE-ja njoftoi fillimin e negociatave të anëtarësimit për Ukrainën

ë 27 vendet e BE-së kanë miratuar datën për fillimin e negociatave me Ukrainën për anëtarësimin në union, njoftoi presidenca belge e Këshillit të BE-së.

“Këshilli i BE-së ka miratuar qëndrimet e përbashkëta të BE-së, duke përfshirë kornizën negociuese, për negociatat e anëtarësimit me Ukrainën dhe Moldavinë. Kjo hap rrugën për nisjen e negociatave të martën më 25 qershor në Luksemburg”, thuhet në faqen e Presidencës belge në rrjetin social X (ish Twitter).

Në fillim të qershorit, Komisioni Evropian (KE) tha se Ukraina përmbush të gjitha kriteret e nevojshme për anëtarësimin në BE, duke përfshirë reformat kundër korrupsionit, kufizimet në lobimin politik, rregullat e deklarimit të pasurisë për zyrtarët dhe mbrojtjen e gjuhëve të pakicave. Bazuar në këtë, KE rekomandoi fillimin e negociatave për pranimin e Ukrainës në BE para fillimit të qershorit.

Vendimi për të përshpejtuar nisjen e procesit të negociatave erdhi për faktin se më 1 korrik presidenca e Këshillit të BE-së do t’i kalojë Hungarisë, thanë burime për Financial Times.

Më 14 qershor, përfaqësuesit e përhershëm të vendeve anëtare të BE-së miratuan në parim kuadrin për negociatat për pranimin e Ukrainës, si dhe Moldavisë, në bashkim. Në të njëjtën kohë, Hungaria bllokoi vendimin deri në minutën e fundit, duke këmbëngulur në “progresin e pamjaftueshëm të Ukrainës në raport me pakicat kombëtare”. Megjithatë, pas garancive se kërkesat e Budapestit do të merren parasysh në negociata, Hungaria hoqi veton.

Ukraina aplikoi për t’u anëtarësuar në BE në shkurt 2022, menjëherë pasi Rusia filloi pushtimin e saj në shkallë të plotë. Çështja e dhënies së statusit të kandidatit për Ukrainën u shqyrtua në kohë rekord – vendimi u mor në qershor të të njëjtit vit. Së bashku me Ukrainën, Moldavia dhe Gjeorgjia morën një status të ngjashëm.

Në të njëjtën kohë, presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, në fund të vitit të kaluar theksoi se procesi i anëtarësimit do të bazohet në meritat e vendeve kandidate dhe nuk ka asnjë “shkurtore” për këtë.

Procesi i anëtarësimit në BE ndahet në tre faza: së pari, BE-ja përcakton temat e sakta të negociatave dhe vendos kërkesat për përputhjen e legjislacionit të vendit kandidat me normat dhe standardet e BE-së, më pas Komisioni Evropian nxjerr një përfundim mbi gatishmërinë e vendit për t’u bërë anëtare e unionit, pas së cilës thirret një konferencë ndërqeveritare, në të cilën të gjitha palët nënshkruajnë marrëveshjen e anëtarësimit. Ky dokument duhet të ratifikohet nga parlamentet e të 27 vendeve anëtare të BE-së. Kreu i Këshillit Evropian, Charles Michel, pranoi se Ukraina mund të bëhet anëtare e BE-së deri në vitin 2030. /Kosova.info/

Go to TOP