Amazon u ratu protiv vanzemaljaca: Megalomanski fast food blockbuster za puku zabavu

Amazon Prime Video je kao glavni adut ovog ljeta ponudio naučnofantastični spektakl “The Tomorrow War”, u koji je uložio vrtoglavih 200 miliona dolara. “Rat sutrašnjice” je najskuplji blockbuster Bezosovog streaming servisa, a donosi priču o invaziji vanzemaljaca i pomoru čovječanstva.

Američka nacija se toliko dugo bori sa zamišljenim protivnicima da više ne znamo tačnu listu neprijatelja koje je uspjela poraziti. Iako se uglavnom ratuje na tuđoj teritoriji, kada je riječ o filmskim okršajima s vanzemaljcima, bića iz svemira uvijek dolaze na zemlju, paralizirajući svijet koji čeka na neku vrstu spasenja. To je otprilike siže svakog filma apokalipse, koji producentima i distributerima obećava sigurnu hrpu zelenih šuškavih novčanica.

Chris Pratt kao Dan Forester u filmu “The Tomorrow War”

Premijerno prikazan 2. jula, na 25. godišnjicu prvog prikazivanja filma slične apokaliptične tematike “Independance Day”, Amazonov film “The Tomorrow War” originalno je proizveo Paramount, a bio je predodređen za distribuciju prije pandemije. Kako je koronavirus poharao i svjetska kina, mnogi studiji su svoje najskuplje filmove prošle godine prodali streaming servisima, bojeći se da oni u fizičkom kontaktu s publikom neće uspjeti vratiti prvobitno uložen novac, a ni donijeti profit. Naučnofantastični megalomanski spektakl Amazon je od Paramounta otkupio za vrtoglavih 200 miliona dolara.

Reditelj hita “The LEGO Batman Movie” Chris McKay napravio je film u kojem su kombinirani sastojci svakog američkog recepta za uspjeh na kinoblagajnama: malo putovanja kroz vrijeme, invazija vanzemaljaca i neki komplicirani odnos oca i ljepuškastog sina, koji se prelama preko motivacije glavnog junaka, slučajno spasitelja američke nacije i kompletnog čovječanstva.

Glumac Chris Pratt, koji je zaigrao u filmovima “Jurrasic World” i “Guardians of the Galaxy”, bio je logičan izbor za projekt “The Tomorrow War”. U svijetu je 2051. godine ostalo svega pola miliona ljudi, jer su ga okupirali vanzemaljci, a kako ne bi došlo do potpunog pomora ljudske rase, bivši američki vojnik iz Iraka će okupiti armiju sljedbenika i krenuti u rat sutrašnjice.

Dok prati utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. godine, nekadašnji vojnik, a sada srednjoškolski profesor Dan Forester (Chris Pratt) svjedoči dolasku ljudi iz budućnosti, koji regrutiraju dobrovoljce iz sadašnjosti kako bi im pomogli u borbi protiv krvoločnih vanzemaljaca. Sasvim slučajno, budućnost čovječanstva će biti u njegovim rukama, a naš junak motivaciju crpi iz kompliciranog odnosa s ocem Jamesom (J. K. Simmons), kao da pomor planete nije dovoljan razlog za pomaknuti se ujutro iz kreveta.

Jedan od korisnika filmske stranice IMDB ostavio je zanimljiv komentar na “The Tomorrow War”, napisavši kako ga je film podsjetio na cheeseburger poznatog lanca brze hrane. Čovjek zna šta da očekuje, a film je ukusan za konzumaciju, iako nije proizvod vrhunske kuhinje. Utažuje glad, ali ubrzo nakon toga o filmu se više ne misli. Dominantan sloj publike, ona koja hrli u kina da vidi blockbustere ovog tipa, nažalost nema većih očekivanja osim adrenalinske seanse u moru specijalnih efekata i eksplozija, kako bi zadovoljila glad za spektaklom.

Uprkos vrtoglavom napretku tehnologije, apokalipsa na filmu izgleda sve banalnije. Kao da su se trenuci “Blade Runnera” i “Odiseje u svemiru” izgubili “poput suza na kiši”. Kultura superheroja i kataklizmičkih predviđanja svojevrstan su trend koji je teško nadmašiti, a poseban interes izaziva sve ono vezano za mogućnost da postoji život izvan naše civilizacije.

I dok se vlasnik Amazona Jeff Bezos zabavlja provodeći dane u svemiru, zemljani razbibrigu traže na njegovom streaming servisu. Ovakvi filmovi kao da djeluju po matrici zastrašivanja i konstantnog upozoravanja na to da naša ugodna svakodnevnica na kauču u dnevnoj sobi može u svakom trenutku biti prekinuta. Klimatskim promjenama, dolaskom virusa ili gostiju iz svemira.

Ljubitelje naučnofantastičnog žanra obradovat će i informacija da će dugoočekivanu novu filmsku verziju romana Franka Herberta “Dune” publika moći vidjeti na predstojećoj Mostri sredinom septembra, a potom i na HBO Maxu. Spektakl Denisa Villeneuvea (“Blade Runner 2041”) s utrošenih 165 miliona dolara na produkciju bit će ovogodišnji glavni rival Amazonovom “Ratu sutrašnjice”.

Go to TOP