Aktiv hapi portalin “Miqësia Serbo-Shqiptare”

Organizata joqeveritare Aktiv nga Mitrovica Veriore të hënën lansoi uebfaqen në tri gjuhë: shqip, serbisht dhe anglisht, por qëllimi, sipas autorëve, është që të informohet më shumë për dy popuj: shqiptarët dhe serbët.

Faqja quhet “Miqësia Serbo-Shqiptare” dhe ofron seksione në 3 gjuhë.

Të hënën, më 16 maj, OJQ Aktiv prezantoi faqen “Miqësia Serbo-Shqiptare” në një ngjarje në Qendrën e Energjisë Qytetare në Mitrovicën e Veriut, së bashku me Institutin për Filozofi dhe Teori Sociale nga Beogradi dhe Lëvizjen Evropiane në Serbi.

Autorët e saj Aleksandar Pavlloviq dhe Fillip Llukiq folën për këtë faqe. Aleksandar Pavllović, nga Instituti i Filozofisë dhe Teorisë Sociale, deklaroi se faqja tregjuhëshe (serbe, shqipe, angleze) përmban një bazë të dhënash të gjerë në internet që ofron njohuri vizuale, tekstuale dhe dokumentare për marrëdhëniet serbo-shqiptare.

Pavlloviq tha se materiali përfshin rreth pesëdhjetë libra të plotë për marrëdhëniet serbo-shqiptare, veçanërisht ato që kanë karakter afirmativ ose që përpiqen për pajtim, dhe qindra botime nga të gjitha fushat e marrëdhënieve serbo-shqiptare.

Faqja është një bibliotekë e vogël për marrëdhëniet serbo-shqiptare, nga artikujt e gazetave deri te punimet akademike, tha Pavlović, i cili është edhe autori i librit “Shqipja imagjinare”.

Në fjalën e tij hyrëse, ai vlerësoi se në një situatë kur imazhi mediatik i Kosovës është negativ, para disa vitesh është nisur një iniciativë me qëllim të mbledhjes së përmbajtjeve që do të flisnin për miqësinë shqiptaro-serbe.

“Qëllimi ynë nuk është të bëjmë një bibliografi të plotë. Kemi mbledhur veprat e njerëzve që kanë shkruar në dekadat e fundit dhe të atyre që formojnë tema ftuese, sepse duam të promovojmë ato zëra që kanë njëfarë konotacioni pozitiv për marrëdhëniet serbo-shqiptare”, tha Pavlloviq.

Krahas promovimit të faqes, u mbajt edhe paneli “Jeta e përbashkët e serbëve dhe shqiptarëve përmes syve të aktivistëve dhe vëzhguesve vendas”, ku Miodrag Millićević, drejtor i OJQ Aktiv, Nora Ahmetaj, themeluese e Qendrës për Hulumtime, Dokumentim. dhe Publikime dhe Bekim Blakaj, drejtor ekzekutiv i Fondit
për drejtën humanitare Kosovë.

Panelistët theksuan se të dy palët jetojnë në dy tregime të ndryshme dhe se është e nevojshme që të gjitha aktorët, dhe veçanërisht elitat politike, demonstrojnë një kulturë dialogu.

“Sipas Miodrag Milliqeviqit, faqja e re “Miqësia Serbo-Shqiptare” është një material cilësor që mund të përdoret veçanërisht sot në kohë jo premtuese në aspektin e dialogut të përgjithshëm. Është “një fije shprese në perceptimin e realitetit ekzistues”, tha ai.

Siç tha ai, ana tjetër e Kosovës rrallëherë dëgjohet dhe shihet në opinion dhe në media.

“Kur shikon mediat, historitë pozitive janë në qendër të vëmendjes, askush nuk i kushton vëmendje sepse temat diktojnë nevojën për të shitur përmbajtje. Nga ana tjetër, edhe historitë pozitive kalojnë pa u vënë re nga publiku i gjerë sepse në përditshmëri keni një vërshim lajmesh të tjera, gjuhë urrejtjeje.

Kjo është paaftësia apo dështimi i elitave politike për të demonstruar politikën e kulturës së dialogut në hapësirën publike”, theksoi Milliqeviqi. /Kosova.info

Go to TOP