Kosova.info

Zbulohen gjësende të klasës së mesme të Pompeit, që jetuan në vitin 79 pas Krishtit

Një trung me kapakun e lënë të hapur, një dollap enësh prej druri, me raftet e tij të zhveshura. Këto zbulime të fundit nga arkeologët po pasurojnë njohuritë për jetën e klasës së mesme në Pompei përpara se shpërthimi i furishëm i malit Vezuv të varroste qytetin e lashtë romak në mbeturinat vullkanike.

Parku arkeologjik i Pompeit, një nga atraksionet kryesore turistike të Italisë, njoftoi gjetjet e fundit të shtunën. Drejtori i saj Gabriel Zuchtriegel, tha se gërmimi i dhomave në një “domus” ose shtëpi, i zbuluar për herë të parë në vitin 2018, kishte zbuluar detaje të çmuara rreth mjedisit të brendshëm të qytetarëve të zakonshëm të qytetit, i cili u shkatërrua në vitin 79 pas Krishtit.

Në dekadat e kaluara, gërmimet u përqendruan kryesisht në vila luksoze, me afreske të përpunuara të banorëve të klasës së lartë të Pompeit. Por aktiviteti arkeologjik në zonën e përhapur, pranë Napolit të sotëm, është fokusuar gjithnjë e më shumë në jetën e klasës së mesme, si dhe të shërbëtorëve dhe njerëzve të tjerë të skllavëruar.

“Në perandorinë romake, kishte një pjesë të madhe të popullsisë që luftonte me statusin e tyre shoqëror dhe për të cilët ‘buka e përditshme’ ishte gjithçka tjetër veçse e dhënë”, tha Zuchtriegel. “Një klasë e cenueshme gjatë krizave politike dhe mungesës së ushqimit, por edhe ambicioze për ngjitjen e shkallëve sociale”.

Gjetjet e zbuluara të shtunën përfshijnë orendi dhe objekte shtëpiake në domus, e cila u quajt Shtëpia e Lararios për një zonë të një shtëpie kushtuar shpirtrave shtëpiake të njohur si lares. Shtëpia e zbuluar në 2018 ka një në oborr.

Në një dhomë gjumi, arkeologët gjetën mbetjet e një kornize shtrati me një gjurmë pëlhure nga jastëku. Lloji i shtratit është identik me tre shtretër, të ngjashëm me krevatin, të zbuluar vitin e kaluar në një dhomë të vogël në një rezidencë tjetër, që arkeologët besojnë se u dyfishua si një depo dhe dhomë gjumi për një familje të skllavëruar të Pompeit.

Gjetjet e dhomës së gjumit të njoftuara të shtunën përfshinin gjithashtu mbetjet e një trungu druri me kapak të hapur. Megjithëse pesha e trarëve dhe paneleve të tavanit që u rrëzuan pas shpërthimit vullkanik dëmtuan rëndë trungun, midis objekteve të gjetura brenda ishte një llambë vaji e zbukuruar me një reliev që përshkruan hyjninë e lashtë greke Zeus duke u shndërruar në një shqiponjë. Aty pranë ishte një tryezë e vogël e rrumbullakët me tre këmbë, e ngjashme me tavolinat e theksuara në modë sot.

Objekte të tjera të gjetura në shtëpi përfshijnë një fragment të madh të asaj që kishte qenë një pjatë e tejdukshme, e rrethuar me nuanca të shkëlqyera të blusë së kobaltit dhe smeraldit dhe një temjani të ruajtur mirë, në formën e një djepi.