Za odbijanje Inzkovog zakona glasao i član Predsjedništva HNS-a

Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovalo je 73 poslanika. Za dva zakona, od kojih je jedan Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se brani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasalo je 70 poslanika.

Troje koje su bili protiv su iz koalicije “Zajedno za BiH”. prema riječima poslanika Edina Ramića, Mijo Perkunić iz HDZ-a 1990, glasao je “za”.

“On je ušao s naše liste koalicija ‘Zajedno za BiH’, ali nakon izbora se priklonio SNSD-u i od tada glasa za sve njihove zakone tako da to nikoga ne treba iznenaditi”, rekao je Ramić za N1.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 kazao je kako stranka nije upoznata s Perkovićevim glasanjem.

“U načelu sam protiv nametanja, ali vrlo je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da je pređena svaka granica omalovažavanja i vrijeđanja žrtve”, rekao je Cvitanović za N1 naglasivši kako je ovo njegov lični stav.

Podsjetimo, poslanici NSRS danas su, nakon višesatnog zasjedanja koje je bilo zatvoreno za javnost, izglasali ovaj Zakon, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS po hitnom postupku i Zaključak kojim se prihvata zaključak sa sastanka predsjednika partija koji je održan 26.7. 2021. godine.

Go to TOP