SRB-BIH-HR

SZO: Moratorijum na treću dozu vakcina

“Razumijem da sve vlade žele da zaštite svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnih vakcina iskoriste još i više”, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejsus. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na moratorijum za davanje trećih, takozvanih buster doza, vakcine protiv kovida-19 bar do kraja septembra kako bi se omogućilo da se vakciniše najmanje 10 odsto stanovnika svake zemlje, javlja agencija Rojters.

“Razumijem da sve vlade žele da zaštite svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnih vakcina iskoriste još i više”, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejsus.

Visokorazvijene zemlje dale su u maju oko 50 doza na svakih 100 stanovnika, a taj broj se od tada udvostručio, pokazuju podaci SZO.

Istovremeno u nerazvijenim zemljama je, zbog nedostupnopsti vakcina i nedostatka zaliha, prosječno primijenjena jedna i po doza na svakih 100 stanovnika