Putin thotë se familja është ‘e rëndësishme’ pasi dërgoi një milion rusë në luftë

Forcimi i institucionit të familjes është çështja më e rëndësishme për shtetin rus, tha Presidenti Vladimir Putin gjatë një takimi me finalistët e konkursit Gjith-Rus “Është në familjen tonë”. “Dhe për ne, për shtetin, nuk mund të ketë asgjë më të rëndësishme se forcimi i familjes, veçanërisht në Vitin e Familjes në Rusi,” tha kreu i shtetit.

Putin deklaroi gjithashtu nevojën për të ngritur prestigjin në Rusi si të familjeve të mëdha ashtu edhe të institucionit të familjes në tërësi, duke theksuar se për këtë flet gjithmonë me anëtarët e qeverisë dhe punonjësit e administratës presidenciale.

Deklaratat e Vladimir Putin për “rëndësinë” e familjes tingëllojnë kontradiktore në sfondin e fillimit të një lufte me Ukrainën dhe dërgimit të një milion burrash rusë në front. Kështu, të paktën 300 mijë njerëz u thirrën në ushtri gjatë “mobilizimit të pjesshëm”, siç foli ish-ministri i Mbrojtjes Sergei Shoigu në nëntor 2022. 500 mijë persona të tjerë nënshkruan një kontratë me Ministrinë e Mbrojtjes gjatë vitit 2023,  tha Zëvendëskryetari i Këshillit të Sigurimit Dmitry Medvedev dhjetorin e kaluar. Gjatë gjashtë muajve të këtij viti, 190 mijë rusë të tjerë shkuan për të shërbyer me kontratë, tha Medvedev më 4 korrik, duke vënë në dukje se shkalla mesatare ditore e rekrutimit në trupa është rreth një mijë njerëz.

Shumë nga këta burra kanë vdekur tashmë ose janë të paaftë përgjithmonë. Kështu, sipas Ministrisë Britanike të Mbrojtjes, deri në fund të prillit të këtij viti, ushtria ruse në Ukrainë humbi 450 mijë njerëz të vrarë dhe të plagosur. Për më tepër, kjo shifër nuk përfshin humbjet midis militantëve të kompanive private ushtarake, si Wagner, i cili rekrutoi dhjetëra mijëra të burgosur nga kolonitë ruse dhe i hodhi ata në “sulme mishi”. Inteligjenca amerikane gushtin e kaluar vlerësoi humbjet ruse në 360 mijë njerëz, nga të cilët 120 mijë u vranë.

Në pranverë, Mediazona dhe BBC ishin në gjendje të konfirmonin vdekjen e 50 mijë ushtarëve rusë. Sipas të dhënave të tyre, të paktën 43% e të vrarëve nuk ishin të lidhur me ushtrinë në kohën e fillimit të pushtimit rus në shkallë të plotë të Ukrainës.

Në qershor, Putin raportoi se ushtria ruse humbi 135 mijë ushtarë të vrarë dhe po aq të plagosur gjatë pushtimit të Ukrainës. Një shifër e ngjashme për të vdekurit u përmend  në maj nga ministri francez i Evropës dhe Punëve të Jashtme, Stephane Sejournet. Sipas vlerësimeve të tij, ushtria ruse humbi 150 mijë personel ushtarak të vrarë. “Dështimi ushtarak i Rusisë është tashmë i dukshëm. Sipas vlerësimeve tona, humbjet ushtarake të Rusisë arrijnë në 500 mijë njerëz, nga të cilët 150 mijë njerëz u vranë”, tha diplomati.

Në maj të këtij viti, ushtria ruse pësoi humbjet më të larta të të gjithë luftës, raporton inteligjenca britanike. Kjo është për shkak të ofensivës së dështuar të Forcave të Armatosura Ruse në rajonin e Kharkovit, gjatë së cilës humbjet ruse ishin mesatarisht rreth 1200 njerëz në ditë. Kështu, në maj ushtria ruse mund të humbiste 31-37 mijë ushtarë të tjerë. /Kosova.info/

Go to TOP