Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Pse macet e urrejnë kaq shumë ujin?

Sjellja e maceve ka ngatërruar njerëzit për mijëra vjet, nga arroganca e tyre e perceptuar deri tek obsesioni për të hyrë në kuti. Megjithatë, ajo që është edhe më e çuditshme është reagimi i maces ndaj ujit. Pse macet e urrejnë kaq shumë ujin?

Jo të gjitha macet kanë frikë nga uji, por shumica do ta shmangin atë sa më shumë që të jetë e mundur dhe një nga arsyet mund të gjendet në origjinën e tyre.

“Historikisht, macet jetonin në mjedise të thata dhe të shkretëtirës, ​​që do të thotë se ato nuk ishin përshtatur për të notuar ose për të kaluar kohë në ujë, dhe kjo veçori u është transmetuar shumë nga macet tona shtëpiake,” Anna Evers Clark, drejtore e kërkimit veterinar. i tha Newsweek standardet në shoqatën bamirëse britanike për kafshët shtëpiake Blue Cross.

Një tjetër arsye pse macja juaj i shmanget larjes është çështja e rehatisë dhe natyra e lindur grabitqare e maces. Studimet tregojnë se temperatura mesatare e maceve është midis 37 dhe 39 gradë Celsius, shumë më e lartë se trupi i njeriut, që do të thotë se ato kanë një tolerancë të lartë ndaj nxehtësisë dhe do të ishte ideale nëse do të ishin të ngrohta. Kjo ngrohtësi është çelësi për ruajtjen e energjisë midis seancave të gjalla të gjuetisë ose lojërave.

Për shkak se leshi i tyre thith shumë ujë, zhytja në ujë mund t’i bëjë ata të ftohtë dhe “mund të përbëjë një rrezik sigurie sepse kufizon fleksibilitetin dhe lëvizshmërinë”, tha Pam Johnson-Bennett, një ekspert në Kat Behavior Associates.

Uji mund të largojë erën e maces

Macet gjithashtu e urrejnë ujin sepse mund të nuhasin mjedisin e tyre dhe nëse lagen, uji mund të largojë erën e tyre personale. Një studim i botuar në revistën Applied Animal Behavior Science zbuloi se macet kanë hundë më të ndjeshme se njerëzit dhe madje edhe qentë. Ndjesia e nuhatjes është metoda kryesore që përdor një mace për të analizuar mjedisin e saj dhe është thelbësore për komunikimin, gjuetinë dhe zbulimin e grabitqarëve, si dhe ndjenjën e identitetit të maces.

Studimi madje shkon aq larg sa sugjeron se macet kanë aftësinë të nuhasin drogën, bombat dhe aromat mjekësore, duke shpjeguar se hundët e gjitarëve kanë tre lloje të ndryshme të receptorëve të aromës dhe një prej tyre, VC1, besohet se kontrollon aftësinë e tyre për të dallojnë aromat. Njerëzit kanë vetëm dy variante të kësaj proteine, qentë kanë nëntë, dhe macet kanë 30.

Macja nuk duhet të trajnohet për të hyrë në ujë

Uji përmban kimikate dhe substanca të tretshme që hunda e një maceje të ndjeshme mund t’i marrë. Prandaj, macet mund të shmangin ujin sepse nuk duan të kontaminohen me ndonjë erë të panevojshme. Në mënyrë të ngjashme, macet shpenzojnë shumë kohë duke u fërkuar me mobiljet dhe njerëzit e tyre për të përhapur erën, kështu që është e kuptueshme që ata nuk janë aq të etur për t’i larë ato.

Frika e një maceje nga uji mund të formësohet edhe nga përvojat negative të së kaluarës me lagështinë, “të tilla si spërkatja si ndëshkim ose procedurat traumatike të larjes”, tha Johnson-Bennett. Meqenëse macet nuk e kuptojnë ndëshkimin, trajnimi i maceve me trajtime dhe shpërblyese sjelljeje të mira është shumë më efektiv dhe ka më pak gjasa të dëmtojë marrëdhënien e tyre me ju.

Sado që dëshironi ta merrni macen tuaj për të notuar, përveç nëse ajo shpreh interes për të luajtur në ujë, është mirë që ta lini të vazhdojë ta shmangë atë. Larja e maceve gjithashtu nuk është e nevojshme, sepse ndryshe nga qentë, shumica e specieve nuk duhet të lahen dhe kjo në fakt mund t’ua thajë lëkurën.

“Nëse keni një racë që kërkon larje, mënyra më e lehtë për t’u stërvitur është të filloni kur kotelet janë. Nëse macja juaj e rritur ka nevojë për një banjë, është mirë të kërkoni një klinikë profesionale ose veterinare që e bën atë”, tha Johson-Benett, transmeton Index.

Go to TOP