Poslanici iz RS-a usvojili prijedlog kojim se za vrijeđanje entiteta ide i do 15 godina u zatvor

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila danas Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona RS-a kojim se, između ostalog, zabranjuje nazivanje ovog entiteta genocidnom tvorevinom.U Prijedlogu zakona stoji da će kaznom zatvora za one koji omalovažavaju RS, njen grb, amblem i himnu, te nazivaju entitet genocidnom tvorevinom biti kažnjeni čak i do 15 godina zatvora ukoliko krivično djelo bude izvršeno u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti.

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za je glasalo njih 70. Protiv su bila tri člana Koalicije za BiH.

Posebna sjednica u Banjoj Luci počela je u 12 sati, daleko od očiju javnosti s obzirom na to da novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju, a nije bilo ni uobičajenog TV prijenosa.

Na dnevnom redu je osim ovoga bila još jedna tačka, a to je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koji je također usvojen nešto ranije nakon rasprave.

Oba zakonska rješenja predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, DNS-a, US-a, SPS-a, NPS-a i poslaničke grupe NDP-a.

Na sjednici su, osim narodnih poslanika, došli i lideri političkih partija iz RS-a koji su se opratili poslanicima tokom sjednice.

Go to TOP