Kosova.info

Neonatologët shpjegojnë pse fëmijët shpesh favorizojnë njërin prind

Nëse mendoni se fëmija ju preferon më shumë se partneri ose ju çmend sepse është më i prirur për të, mund të keni menduar se kur filloi të shfaqet ky favorizim.

Siç doli, nënat e foshnjave janë zakonisht në radhë të parë, dhe më pas, ndërsa rriten dhe piqen, marrin parasysh të tjerët.

Pse zakonisht foshnjat preferojnë nënën?

Dr. Jennifer Bragg, një neonatologe e certifikuar nga Nju Jorku, tha për “Romper” se foshnjat mund të fillojnë të njohin fytyrat që në ditët e para të jetës.

“Kur lind një fëmijë, ata mund të shohin rreth 20 deri në 30 centimetra përpara. Gjatë muajit të parë të jetës, ata shpejt mësojnë të preferojnë fytyrat ndaj skenave të tjera. “Ata tregojnë dashuri për fytyrat e familjarëve në raport me persona të panjohur në moshën shtatë muajshe”, thotë ajo.

Dhe foshnjat priren të preferojnë nënën e tyre në atë fazë të hershme për arsye mjaft të dukshme – zëri i saj është ai me të cilin ata janë mësuar më shumë. Por ka edhe arsye të tjera. Ndjesia e nuhatjes dhe e dëgjimit tek foshnjat zhvillohen para shqisave të të parit dhe zakonisht mbështeten tek ata për të njohur të dashurit.

“Shumica e foshnjave zhvillojnë një prirje për nënën në dy deri në katër muajt e parë. Që nga lindja, kombinimi i shikimit, nuhatjes dhe zërit ndoshta i ndihmon foshnjat të dallojnë nënën e tyre nga të tjerët. Ushqyerja me gji siguron distancën perfekte midis syve të nënës dhe foshnjës dhe foshnjave u pëlqen të shikojnë fytyrën e nënës së tyre gjatë ushqyerjes me gji”, thotë Dr. Brag.

Ajo shton se kështu e përjetojnë më së miri erën dhe tingullin e zërit të nënës, të cilin e dëgjonin gjatë gjithë kohës sa ishin në bark.

Kur foshnjat fillojnë të preferojnë baballarët si dhe anëtarët e tjerë të familjes?

Vëmendja e fëmijës suaj mund të fillojë të endet drejt babait dhe anëtarëve të tjerë të ngushtë të familjes ndërsa ai ose ajo rritet dhe arrin të identifikojë plotësisht njerëzit rreth tij dhe fillon të shoqërohet.

“Gjatë muajve të parë të jetës, një foshnjë fillon të komunikojë shoqërisht. “Nënat zakonisht ndërveprojnë me ta më shpesh gjatë asaj periudhe dhe pas kësaj krijojnë një lidhje primare me to”, thotë Dr. Brag.

Ajo shton se fëmija është ende i lidhur me individin që më së shpeshti reagon ndaj shenjave të tij të komunikimit, si qarja apo buzëqeshja, dhe kjo mund të mos jetë gjithmonë nëna.

Si mundet që një prind fëmijën e të cilit ai preferon të mos lidhet me fëmijën e tij?

Nëse ju ose partneri juaj vëreni se fëmija juaj ka një dashuri të madhe për prindin tjetër, ka mënyra për t’u afruar më shumë me fëmijën. Duke iu përgjigjur shenjave dhe duke e empatizuar me të, fëmija mëson të dojë dhe të kërkojë praninë e një personi që e trajton në këtë mënyrë.

“Faktori më i zakonshëm sipas të cilit foshnja zhvillon preferencat është se kush e ushqen më shumë fëmijën”, shpjegon doktori.

Ajo shton se ndërsa fëmija fillon të ulet dhe të luajë më shumë, kjo tendencë mund të ndryshojë më shumë.

“Të kalosh kohë aktive duke luajtur me një fëmijë nuk është e rëndësishme vetëm për zhvillimin e tij, por edhe për lidhjen me njëri-tjetrin. Mënyra më e mirë që një prind të lidhet më shumë me fëmijën është përmes lojës”, thekson ajo.

Edhe nëse nuk jeni aktualisht një prioritet për fëmijën tuaj, dijeni se lidhja me cilindo prej këtyre fëmijëve është e rëndësishme për zhvillimin e tyre afatgjatë. Çelësi për një marrëdhënie të fortë është ta doni fëmijën tuaj dhe të kujdeseni plotësisht për të. Përderisa e bëni këtë, do të jeni gjithmonë në garë për pozitën numër një në zemrën e tij, transmeton Index.hr.

escort mersin - izmir escort