Eurodeputetët bullgarë lëshojnë deklaratë të përbashkët lidhur me anëtarësimin në zonën Shengen

Eurodeputetët bullgarë lëshuan një deklaratë në lidhje me debatin në Parlamentin Evropian (PE), i planifikuar të zhvillohet të mërkurën, në lidhje me pranimin e Bullgarisë dhe Rumanisë në zonën Shengen.
Eurodeputetët besojnë se bllokada e vazhdueshme e paprecedentë 11-vjeçare nga Këshilli i BE-së nuk mund dhe nuk duhet të tolerohet më.

Dokumenti është nënshkruar nga eurodeputetët bullgarë nga Partia Popullore Evropiane, Aleanca Progresive e Socialistëve dhe Demokratëve (S&D), ‘Renew Europe’, Konservatorët dhe Reformistët Evropianë, njoftoi zyra e eurodeputetit të S&D, Petar Vitanov.

Heqja e kontrollit kufitar midis Bullgarisë dhe Rumanisë është me rëndësi kyçe për ekonomitë dhe sigurinë e të dyja vendeve, si dhe për BE-në në përgjithësi. Gatishmëria teknike e dy vendeve për të mbrojtur kufijtë e tyre të jashtëm u konfirmua nga Komisioni Evropian në vitin 2011 dhe që atëherë ky vlerësim është rikonfirmuar në shumë raste nga institucione të ndryshme të BE-së, përfshirë PE-në.

Zgjerimi i zonës Shengen do të jetë një sukses për të gjithë BE-në dhe do t’i bëjë kufijtë e jashtëm më të fortë dhe më të qëndrueshëm.

Në kohën e inflacionit, tregjeve të paqëndrueshme të energjisë, zinxhirëve të ndërprerë të furnizimit, ndikimit të pandemisë, konfliktit ushtarak në Evropë, rritjes së flukseve të migrantëve, dhe mungesës së përgjithshme të sigurisë, vendet nga Evropa Lindore duhet të marrin dritën jeshile për anëtarësimin në zonën Shengen. E kundërta do të kishte pasoja negative politike dhe ekonomike, thonë eurodeputetët bullgarë.

Ata i bëjnë thirrje PE-së dhe Këshillit të BE-së të marrin një vendim bazuar në plotësimin e kritereve objektive, që nuk do ta vendosë integrimin evropian në një qorrsokak, por do të jetë një fillim i ri.

Që nga anëtarësimi në BE në vitin 2007, Bullgaria ka përmbushur të gjitha detyrimet e kufirit të jashtëm të zonës Shengen, dhe ka dëshmuar vazhdimisht veten si një partner i besueshëm dhe i parashikueshëm. Krahas detyrimit, është koha që ky vend të fillojë të gëzojë të drejtat që anëtarësimi në zonën Shengen u ofron qytetarëve dhe bizneseve, thuhet në deklaratë./BTA/

Go to TOP