Ky është dokumenti me të cilin opozita kërkon vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë: Një rezolutë ka mbërritur në Kuvendin e Serbisë

Borko Stefanoviq, kryetar i Komisionit Parlamentar për Punë të Jashtme, i dorëzoi Komisionit një propozim për një rezolutë për harmonizimin e politikës së jashtme të Serbisë me politikën e jashtme të BE-së në formën e masave kufizuese ndaj Federatës Ruse.

Siç thuhet në shpjegim, ndër të tjera, sulmi ushtarak i Rusisë ndaj shtetit sovran dhe të njohur ndërkombëtarisht të Ukrainës, si dhe përpjekja e njëanshme e Federatës Ruse për t’u shkëputur nga pjesët lindore të Ukrainës, çuan në dënimin pothuajse unanim nga pothuajse mbarë botën, veçanërisht Bashkimin Evropian.
Stefanoviq rikujton se Serbia është kandidate për anëtarësim në BE dhe se është detyrimi ynë që të harmonizojmë politikën e jashtme me Bashkimin, veçanërisht në lidhje me masat kufizuese ndaj Federatës Ruse dhe lidershipit të saj.

Duke u nisur nga angazhimi i Republikës së Serbisë për ruajtjen dhe zbatimin e plotë të së drejtës ndërkombëtare, të gjitha rezolutat e vlefshme të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, si dhe të gjitha dokumentet e tjera ndërkombëtare të OSBE-së, Këshillit të Evropës dhe organizatave të tjera ndërkombëtare që garantojnë Rendi publik ndërkombëtar dhe respektimi i integritetit territorial të shteteve anëtare të OKB-së,

Duke iu përmbajtur shkronjës dhe frymës së Kushtetutës së Republikës së Serbisë dhe të gjitha rezolutat e miratuara parlamentare për Kosovën dhe Metohinë, si pjesë e Republikës së Serbisë,

Duke kujtuar se Republika e Serbisë dënoi agresionin e Federatës Ruse kundër shtetit sovran dhe të njohur ndërkombëtarisht të Ukrainës, si dhe se vendi ynë shprehu mbështetjen e plotë për integritetin territorial të Ukrainës, ndërsa dënoi përpjekjen për të pushtuar në mënyrë të njëanshme territorin e Ukrainës nga Federata Ruse,

Duke marrë parasysh se Federata Ruse në mënyrë të njëanshme dhe të dhunshme, me forcë ushtarake dhe agresion, sulmoi shtetin e njohur ndërkombëtarisht dhe sovran të Ukrainës më 24 shkurt 2022, dhe se ky akt u dënua nga shumica dërrmuese e shteteve anëtare të OKB-së në rezolutat përkatëse. të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, pasi dhe se është në interesin kombëtar dhe shtetëror të Republikës së Serbisë që ajo nuk mund të mbështesë në asnjë formë shkëputjen, agresionin ose kapjen e territoreve të vendeve të njohura ndërkombëtarisht, përfshirë Ukrainën, duke marrë parasysh Kushtetutën tonë dhe interesi shtetëror në çështjen e mbrojtjes së trajtimit kushtetues dhe marrëdhënieve ndaj Kosovës dhe Metohisë, si pjesë e Republikës së Serbisë.

Duke nënvizuar faktin se Republika e Serbisë është një vend kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian që nga viti 2012 dhe se ajo ka punuar për më shumë se dy dekada në harmonizimin e kornizës së saj legjislative, ekonomike, të sigurisë dhe vlerave me BE-në, si dhe se politika e hyrjes së Serbisë në Bashkimin Evropian vendoset nga qytetarët e Serbisë të mbështetur në të gjitha zgjedhjet që nga viti 2000,

Duke përshëndetur vendosmërinë e plotë të të gjitha qeverive të deritanishme të Serbisë që Serbia të anëtarësohet në Bashkimin Evropian në kohën më të shkurtër të mundshme, duke përmbushur detyrimet dhe kriteret e qarta të përcaktuara paraprakisht, duke respektuar faktin se Serbia është një vend i vjetër evropian dhe se Evropa është vendi të cilit i përkasim prej shekujsh,

Duke marrë parasysh detyrimet që kemi marrë si vend në rrugën e anëtarësimit në BE, si dhe interesat tona ekonomike, tërheqjen dhe thellimin e bashkëpunimit të shkëlqyer ekonomik dhe të përgjithshëm ekonomik me kompanitë nga BE-ja, si një grup vendesh nga të cilët vjen numri i investimeve të huaja në ekonominë tonë, me të cilët kemi shkëmbimin tregtar më të zhvilluar dhe në kompanitë e të cilave punojnë qindra mijëra qytetarë tanë,

Duke pasur parasysh presionet, dhunën, interpretimin e njëanshëm të marrëveshjeve të arritura dhe të gjitha akteve të tjera kundër serbëve në Kosovë e Metohi, të kryera nga Qeveria e Aljbin Kurtit, e cila e vë Republikën e Serbisë në një situatë të pafavorshme ndërkombëtare dhe nën presion të vazhdueshëm. , në të njëjtën kohë duke dashur të mbrojë me sukses Kosovën dhe Metohinë si pjesë e Serbisë në skenën ndërkombëtare, duke shmangur izolimin ndërkombëtar dhe statusin e një shteti paria,

Duke kuptuar se Bashkimi Evropian prezantoi disa paketa sanksionesh kundër Federatës Ruse dhe udhëheqjes së saj për shkak të sulmit ndaj Ukrainës kundër ligjit ndërkombëtar, dhe se ky sulm shkaktoi më shumë se tetë milionë refugjatë, dhjetëra mijëra të vdekur dhe krime lufte.

Go to TOP