Kurti në pritjen lamtumirëse të Szunyog: Kosova vendi më pro BE-së

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, mori pjesë në pritjen lamtumirëse të organizuar mbrëmjen e sotme nga Zyra e BE-së në Kosovë, me rastin e përfundimit të mandatit të ambasadorit Tomáš Szunyog si shef i zyrës së BE-së. 

Në fjalën e tij, ai tha se Bashkimi Evropian përfaqëson të ardhmen për Kosovën – një familje kombesh në të cilën vendi ynë aspiron t’i bashkohet dhe të kontribuojë, me të cilën ndajmë vlera të përbashkëta dhe kemi synime të njëjta për të ardhmen. “Jo rastësisht Kosova aktualisht është vendi më pro BE-së, me nëntëdhjetë e pesë përqind të qytetarëve që mbështesin anëtarësimin në Bashkimin Evropian”, u shpreh kryeministri. 

Më tej, ai foli mbi arritjet e vendit tonë gjatë këtyre tri viteve të fundit, në kohën kur dhe ambasadori Szunyog shërbeu në krye të zyrës së BE-së në Kosovë: “Gjatë mandatit tuaj, Kosova shënoi arritje të rëndësishme në rrugën drejt integrimit në Bashkimin Evropian. Ato më historiket ishin aplikimi ynë për anëtarësim në BE në fundin e vitit 2022 si dhe liberalizimi i vizave i cili filloi nga ky vit”, u shpreh kryeministri. 

Ai veçoi dhe një moment tjetër kyç: Raportin për Vendin të vitit 2022. Ky raport është konsideruar si një nga më të mirët ndonjëherë për Kosovën dhe ndër më të mirat në Ballkanin Perëndimor, e ku u evidentua realizimi i një sërë reformash të vonuara prej kohësh. Disa prej tyre janë miratimi i ligjit për zgjedhjet dhe ligjit për financimin e partive politike, krijimi i terminaleve doganore në pronësi publike, rritja e pagës minimale, fillimi i arsimit dual, si dhe arritjet në sundimin e ligjit dhe luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. 

Në përfundim, kryeministri shprehu vlerësimin për kontributin e ambasadorit Szunyog si dhe i uroi suksese të mëtejme në detyrën e tij të radhës. 

Fjala e plotë e kryeministrit Kurti në gjuhën angleze: 

Your excellency ambassador Tomáš Szunyog, European Union Special Representative in Kosova,

Honorable ministers of the Government and members of Parliament,

Dear ambassadors and representatives of diplomatic missions in Kosova,

Members and representatives of our state institutions and civil society organizations,

Distinguished guests, ladies and gentlemen,

Thank you for this opportunity to address you on the occasion of bidding farewell to Tomáš Szunyog, Head of the EU Office in Kosova.

After so many letters of demarches that Tomáš has read to me over the past three years, it is finally my turn to read one to him.

Mine is a thank you note.

Dear Ambassador Szunyog, 

Dear Tomáš, 

Your tenure, which coincides with mine, has been an eventful one. While occasionally it was marked by tension it has been mostly dominated by concrete and historic results that are often overlooked. 

I want to thank you for all the meetings and conversations and deliberations we have had together, which have been many, and for your active presence in so many areas of our governance. 

The European Union represents the future for Kosova—a family of nations that our country aspires to join and contribute to – we certainly share common values and have same goals for the future. It is no surprise that Kosova currently is the most pro-EU country, with ninety-five percent of people supporting membership in the European Union. Therefore, by representing our future with such a great will, European Union is always already our present time, as well. 

During your term, Kosova marked significant achievements in the EU integration path. The most historic were our application for membership in the European Union at the end of 2022 and visa liberalization at the beginning of this year. 

I have received many letters and documents from you, Tomáš, but the one I was most fond of was the 2022 Country Report. It was considered one of the best ever for Kosova and among the best in the Western Balkans. This positive report was the result of our delivery on long-overdue reforms, such as the approval of the electoral law and the law on financing of political parties, the creation of publicly owned customs terminals, an increase in the minimum wage, the introduction of dual education, and achievements in the rule of law and fight against corruption and organized crime, among many others.

Your departure marks the end of an era in a literal sense, too: ERA II, known as the European Reform Agenda. ERA II began and concluded during your tenure, achieving a 72% implementation rate. In comparison, ERA I was implemented at 45%. This improvement in ERA II demonstrates our growing capabilities over the years and our dedication to the EU reform agenda and our collaboration and partnership. 

All these important and historic events occurred during your mandate. So, as you depart, I want to express our appreciation for all your attention and efforts and contributions to our country and our people and wish you all the best in your future role and endeavors. 

Thank you. /Kosova.info/

Go to TOP