Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Kommersant: Politički potresi u BiH mogu imati dalekosežne posljedice

Politički potresi u BiH mogu imati dalekosežne posljedice za tu zemlju, piše današnji moskovski Kommersant. List navodi da su zbog stupanja na snagu novog zakona o kaznama za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, koji je incicirao visoki predstavnik BiH Valentin Inzko, srpski predstavnici blokirali rad organa vlasti u BiH.

Kommersant podsjeća da je predstavnik bosanskih Srba u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik izjavio da Srbi ne mogu da prihvate takav zakon, i da postojanje BiH više nema nikakvog smisla, ali da lideri bosanskih muslimana i Hrvata ne dramatizuju situaciju.

“Spokojstvo lidera bosanskih muslimana i Hrvata može se u mnogom objasniti podrškom koju imaju od vodećih država Zapada. A da upravo zapadni faktor može odlučujuće da utiče na situaciju u BiH govore i regionalni ekspreti”, piše list.

Kommersant citira bivšeg diplomatu Mirnu Nikčević iz nevladine organizacije Montenegro International, koja kaže da je po svemu sudeći Inzko pri kraju mandata dobio signal podrške od Zapada za tako važan korak, kao što je taj zakon.

– Imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika je jasan signal spremnosti EU, NATO i SAD da aktivno pomažu funkcionalnost BiH i neutrališu opstrukcije koje vrši RS – rekla je Nikčević listu.

Prema njenim riječima, novi visoki predstavnik će se baviti bezuslovnom primjenom zakona o kažnjavanju za negiranje genocida što će dovesti do postepenog uklanjanja ekstremista iz svih struktura i nivoa bosanske vlasti, a također će preduzeti korake za deblokiranje kretanja BiH prema NATO.

Kommersant dodaje da su vodeće strane Zapada podržale inicijativu Inzka, a da se distancirala jedino Rusija.

List piše da je najvažnije to što Rusija zahtijeva ukidanje funkcije visokog predstavnika i ocjenjuje da će se sa takvom pozicijom teško složiti ostali partneri Rusije u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira.

Go to TOP