SRB-BIH-HR

Koje su kazne predviđene za negatore genocida i ratnih zločina

Bosanski stručnjaci za sudsku medicinu otkrili su masovnu grobnicu u istočnom selu Kamenica, za koju se vjeruje da se nalaze tijela muškaraca i dječaka koje su srpske snage ubile u Srebrenici.

Danilo Krstanović / Reuters

Kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina predviđena je za svakoga ko javno odobri, negira, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u promjenama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine koje je danas nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

„Dopunom Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine će se svako ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“, navodi se u promjeni zakona.

Dalje se ističe kako je minimalno jedna godina zatvora predviđena za svaku osobu koja navedeno krivično djelo izvrši kroz distribuciju letaka, slika i drugih materijala.

„Ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine“, navodi se u odluci visokog predstavnika.

Dodikov istup
Od danas je kažnjivo i veličanje ratnih zločinaca koji su pravomoćno osuđeni.

„Za dodjelu priznanja, nagrada, bilo kakvog podsjetnika ili privilegije ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, predviđena je kazna zatvora od najmanje tri godine.“

Nisu zaobiđeni ni oni na vlasti…

„Počinitelj kaznenog djela koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.“

Odmah nakon objave ove odluke, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je održao konferenciju za medije i nekoliko puta istakao: „Genocid se nije desio“.