Katër zakone që mund të shkaktojnë diabet

Diabeti, një çrregullim kompleks metabolik i karakterizuar nga nivele të larta të sheqerit në gjak, prek miliona njerëz në mbarë botën dhe paraqet rreziqe serioze për shëndetin nëse nuk trajtohet. Megjithëse gjenetika mund të predispozojë disa individë ndaj diabetit, faktorët e stilit të jetesës luajnë një rol kyç në shfaqjen dhe përparimin e tij.

Disa zakone, nëse nuk kontrollohen, mund të kontribuojnë në zhvillimin e diabetit, thotë dietologia Kimberley Wiemann. Këto zakone mund të çojnë në rritje afatgjatë të niveleve të sheqerit në gjak, duke rritur rrezikun e diagnozës së diabetit.

Këto janë katër zakonet që i theksoi Wiemann.

Shikimi i TV-sw pas darkës

Një zakon i zakonshëm që mund të çojë në diabet është të uleni dhe të shikoni televizor (ose të angazhoheni në ndonjë aktivitet tjetër të ulur) menjëherë pas darkës. “Për të parandaluar që nivelet e sheqerit në gjak të jenë shumë të larta për një kohë të gjatë, është një ide e shkëlqyeshme të bëni një shëtitje pas një vakti, veçanërisht darkës”, thotë dietologia për SheFinds.

Ëmbëlsirat e natës vonë

Kënaqja me ëmbëlsirat me sheqer vonë natën mund të rrisë gjithashtu rrezikun e diabetit. “Shumë ëmbëlsira janë të larta në sheqer, gjë që mund të shkaktojë rritjen e nivelit të sheqerit në gjak”, thotë Weimann. Kjo rritje afatgjatë e niveleve të sheqerit në gjak mund të çojë në nivele të larta A1C, një shënues për diagnostikimin e diabetit.

Kufizimi i kalorive

Nëse po përpiqemi të humbim peshë, një dietë kufizuese shpesh mund të duket si mënyra më e shpejtë drejt qëllimit. Megjithatë, kjo vjen me shumë të meta. Përqendrimi vetëm në kufizimin e kalorive mund të jetë i dëmshëm për njerëzit në rrezik të diabetit, shkruan Index.hr.

Wiemann thekson: “Cilësia e dietës dhe lëndëve ushqyese është më e rëndësishme se numri i kalorive të konsumuara. Thjesht ulja e kalorive mund të çojë në marrjen e pamjaftueshme të lëndëve ushqyese thelbësore, siç janë proteinat dhe karbohidratet e pasura me fibra, të cilat janë thelbësore për ushqimin e duhur dhe parandalimin e diabetit”.

Shmangia e karbohidrateve

Pavarësisht besimeve, shmangia e plotë e karbohidrateve mund të jetë kundërproduktive për parandalimin e diabetit, thekson dietologia. Ai pretendon se karbohidratet e shëndetshme, të pasura me fibra, mund të parandalojnë ose kontrollojnë diabetin duke parandaluar rritjen e niveleve të sheqerit në gjak.

Karbohidratet e pasura me fibra ndihmojnë në ngadalësimin e përthithjes së sheqerit në gjak, duke reduktuar rrezikun e sheqerit të lartë në gjak dhe rezistencës ndaj insulinës.

Go to TOP