Kuriozitet

Hulumtimet kanë treguar se ketrat ndajnë disa tipare të personalitetit si njerëzit

Një studim i ri i kryer nga Universiteti i Kalifornisë dhe shkencëtarët nga Davis, i botuar në revistën Animal Behavior këtë muaj, zbulon se ketrat ndajnë disa tipare të personalitetit të shprehura te njerëzit, raporton The Guardian.

Ketrat mund të jenë shumë më të vegjël se ne, por duket se kanë shumë më tepër të përbashkëta me njerëzit nga sa mendohej më parë.

Hulumtimet kanë gjetur se ketrat shprehin katër tipare – aktivitetin, shoqërueshmërinë, guximin dhe agresionin – që ndikojnë në lëvizjen e tyre, qasjen në burime dhe përdorimin e hapësirës në natyrë.

All about Squirrel Nests

Studiuesit kryen teste të kafshëve për të përcaktuar se në disa raste, “më shumë jetë shoqërore mund të shpëtojë jetën e një individi”, sipas një raporti të studimit online të UC Davis.

Edhe pse kafshët nuk janë të rrezikuara, studiuesit zbuluan se “të kuptuarit se si ndikon personaliteti i kafshës në përdorimin e hapësirës është e rëndësishme për ruajtjen e kafshëve të egra”.

Gjetjet zbuluan se ketrat më të guximshëm përfituan nga sjellja e tyre, duke fituar “bërthama më të mëdha në të cilat do të përqendronin aktivitetin e tyre”.

Kafshët e guximshme gjithashtu lëviznin më shpejt, ishin “më agresive”, “më aktive”.

Gjithashtu, në hulumtimet e mëparshme, u zbulua se ketrat kanë një ngjashmëri tjetër me njerëzit, domethënë se ashtu si njerëzit, ata mund të jenë majtakë dhe të djathtë.

Autori kryesor i studimit Jaclyn Aliperti i tha UC Davis: “Kjo shton një numër të vogël por në rritje të studimeve që tregojnë se individët janë të rëndësishëm.”

Ndërsa ketrat e artë konsiderohen asocial.