Hondurasi njofton shkëputjen me Tajvanin dhe vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Kinën

Shteti i Amerikës Qendrore i Hondurasit njoftoi të shtunën ndërprerjen e marrëdhënieve diplomatike me Tajvanin dhe synimin për t’i vendosur ato me Republikën Popullore të Kinës.

Autoritetet kineze të dielën në mëngjes njoftuan se marrëdhëniet diplomatike me Hondurasin ishin vendosur tashmë.

Ministria e Jashtme e Hondurasit tha në një deklaratë se vendi e konsideron Tajvanin një pjesë integrale të Kinës dhe autoritetet e PRC si të vetmen qeveri legjitime në Kinë. Ky është formulimi i nevojshëm për vendosjen e marrëdhënieve me Pekinin.

Deri kohët e fundit, Hondurasi ishte një nga vendet e pakta në botë që njohu Tajvanin si Republikën e Kinës – qeveria legjitime e Kinës – dhe, në përputhje me rrethanat, nuk kishte marrëdhënie diplomatike me Kinën. Administrata e Presidentes Siomara Castro, megjithatë, njoftoi një ndryshim të politikës. Ministri i Jashtëm i Hondurasit vizitoi Pekinin këtë javë, pritej ndërprerja e marrëdhënieve me Tajvanin.

Ministri i Jashtëm i Tajvanit, Joseph Wu tha se Hondurasi kërkoi 2.5 miliardë dollarë ndihmë ekonomike nga Taipei për të ruajtur marrëdhëniet. Tajvani refuzoi.

Tajvani mban marrëdhënie diplomatike vetëm me 13 vende. Megjithatë, ai mban lidhje të ngushta me shumë shtete, përfshirë SHBA-në dhe vendet e BE-së, pa njohje formale. Vitet e fundit, Shtetet e Bashkuara kanë deklaruar gjithnjë e më shumë mbështetjen e tyre për Tajvanin dhe se Kina nuk duhet të shkelë status quo-në. Në të ardhmen e afërt, presidenti Tajvanez Tsai Ing-wen do të shkojë në një udhëtim, gjatë të cilit do të vizitojë Belizen dhe Guatemalën, të cilat mbajnë marrëdhënie diplomatike me Taipein, si dhe me Shtetet e Bashkuara.

Go to TOP