Fibrilacioni atrial po bëhet më i zakonshëm tek njerëzit e moshës së mesme

Çrregullimi i rrezikshëm i ritmit të zemrës, i quajtur fibrilacion atrial, po bëhet më i zakonshëm tek njerëzit e moshës së mesme, paralajmëron një studim i ri.

Më shumë se një e katërta e pacientëve në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Pittsburgh (UPMC) që kërkonin kujdes për A-Fib gjatë dekadës së fundit, ishin më të rinj se 65 vjeç, zbuluan studiuesit.

Kjo është shumë më e lartë se prevalenca 2% e A-Fib e vlerësuar zakonisht në mesin e jo të moshuarve, thanë studiuesit.

“Njohuria e zakonshme midis kardiologëve është se, te njerëzit nën 65 vjeç, A-Fib është jashtëzakonisht i pazakontë dhe jo i dëmshëm. Por në të vërtetë nuk ka pasur asnjë të dhënë për ta mbështetur këtë”, tha studiuesi kryesor Dr. Aditya Bhonsale, një elektrofiziolog kardiak i UPMC.

Studimi zbuloi gjithashtu se pacientët më të rinj me A-Fib kishin më shumë gjasa të vdisnin ose të shtroheshin në spital për dështim të zemrës, goditje në tru ose sulm në zemër.

Fibrilacioni atrial është një rrahje zemre e dridhur ose e parregullt në dhomat e sipërme të zemrës. Gjendja rrit rrezikun e një personi, për dështim të zemrës dhe goditje në tru.

“Në UPMC, ne kemi parë shumë më tepër pacientë të rinj me A-Fib vitet e fundit dhe kemi qenë të interesuar të kuptojmë rrjedhën klinike të botës reale të këtyre individëve,” tha Bhonsale në një njoftim universitar.

Për studimin, studiuesit bazuan në të dhënat elektronike të shëndetit të më shumë se 67,000 pacientëve UPMC të trajtuar për A-Fib midis viteve 2010 dhe 2019.

Go to TOP