SRB-BIH-HR

Džaferović: Kada je bilo najteže intelektualac Paul Garde je bio uz građane BiH

Džaferović s tugom primio vijest o smrti Gardea (Foto: I. Š./Klix.ba)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović oglasio se povodom smrti francuskog intelektualca Paula Gardea te je istakao kako je s tugom primio vijesti o smrti velikog prijatelja Bosne i Hercegovine.Francuski intelektualac i slavista Paul Garde preminuo je danas u 95. godini života u Parizu, a član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović biranim riječima oprostio se od Gardea.

“Sa tugom sam primio vijest o smrti Paula Gardea, uglednog francuskog intelektualca i slaviste, i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. U trenucima kad je bilo najteže, Garde je bio uz građane Bosne i Hercegovine, praveći jasnu razliku između agresora i žrtve, te kritikujući pasivan odnos međunarodne zajednice prema zločinima činjenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Džaferović.U 95. GODINIPreminuo Paul Garde, francuski intelektualac koji se zalagao za BiH tokom agresije

Poručio je kako se u ovim trenucima saosjeća sa porodicom i prijateljima Paula Gardea u ovim teškim trenucima.

“Zagovarajući s drugim francuskim i evropskim intelektualcima vojnu intervenciju s ciljem zaustavljanja agresije i zločina, Garde je pokušavao spasiti savjest Evrope u trenucima kada su mnogi nijemo posmatrali najmračnije scene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Saosjećam sa porodicom i prijateljima Paula Gardea u ovim teškim trenucima za njih”, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.