Dodik od Vučića nije dobio željenu podršku

Politička analitičarka i voditeljica Fondacije “Friedrich Ebert” u Banjoj Luci Tanja Topić smatra da je reakcija iz RS-a nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH i zabrani negiranja genocida “već nekoliko puta viđen scenarij”.

– Prva reakcija je bila vrlo radikalna, ekstremna i najavljivala je osamostaljivanje, odnosno otcjepljenje RS-a. Danas vidimo da je to mnogo blaže i da se ne radi čak ni o blokadi, već o tome da predstavnici iz RS-a neće raditi – ma šta to značilo, ali će vjerovatno primati platu, što je cinično – rekla je Topić u razgovoru za Al Jazeeru Balkans.

Žalosnim je ocijenila da smo došli u situaciju da ova odluka nije rezultat domaćeg sazrijevanja, odnosno dostizanja onog nivoa svijesti u kojem se genocid ne može pravdati.

Topić ističe da je pozicija Srbije prema BiH šizofrena – njen predsjednik Aleksandar Vučić, i to u prisustvu člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika – koji zahtijeva i u konačnici vidi osamostaljivanje RS-a – uporno ponavlja krilaticu o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Međutim, navodi Topić, u Vučićevom ponašanju desile su se dvije bitne promjene koje pokazuju ne onu maksimalnu podršku koju je rukovodstvo iz RS očekivalo.

– Prva se odnosila na imenovanje Christiana Schmidta. Tada je Aleksandar Vučić vrlo jasno i glasno rekao da nema namjeru da se konfrontira sa njemačkim političarima. On je vrlo pohvalno govorio o Schmidtu i rekao da će Srbija prihvatiti njegovo imenovanje, što je bio potpuno suprotan stav od rukovodstva RS-a.

I sada je rukovodstvo RS-a, odnosno alfa i omega, čovjek koji kreira sve političke odluke u RS-u očekivao malo snažniju podršku vezano za odbacivanje odluke Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH, ali je nije dobio eksplicitno od Vučića, koji je rekao, makar bio i neiskren, da izražava pijetet prema žrtvama Srebrenice i da Bošnjaci i Srbi moraju graditi dobrosusjedske odnose jer je to zapravo zalog budućnosti – dodala je Topić.

Go to TOP