Çmimet për arkivolet janë rritur në Rusi

Lufta me Ukrainën provokoi një rritje të mprehtë të kostos së shërbimeve funerale dhe mallrave në Rusi. Në shkurt, qytetarët duhej të paguanin mesatarisht 7.4 mijë rubla për të bërë një arkivol. Krahasuar me të njëjtin muaj në 2022, çmimi u hodh me 66% – atëherë një arkivol mund të blihej për rreth 4.5 mijë rubla, “Tregime të rëndësishme” llogaritur bazuar në të dhënat e Rosstat.

Në të njëjtën kohë, gërmimi i varreve po bëhet më i shtrenjtë. Vitin e kaluar, rritja e çmimeve për këtë shërbim arriti në 11.25% dhe u bë maksimumi për të gjithë kohën e statistikave të disponueshme (që nga viti 2016). Në shkurt të këtij viti, një punë e tillë kushtonte mesatarisht 10.2 mijë rubla, ndërsa në të njëjtin muaj të 2022 ishte e nevojshme të paguheshin rreth 7.9 rubla për to. Kumulativisht, gjatë dy viteve të luftës, gërmimi i varreve u bë 23% më i shtrenjtë.

Është rritur edhe kostoja e djegies. Nëse në shkurt 2022 ju duhej të paguanit mesatarisht 21 mijë rubla për të, tani është tashmë 32 mijë rubla (+52%). Një ekspert i tregut funeral vuri në dukje se kërkesa për këtë shërbim vazhdon të rritet, pasi është më e lirë se varrimi, ku përfshihet pagesa për arkivol, kryq, kurora lulesh, shërbime për përgatitjen dhe rregullimin e varrit. Sipas tij, djegia është veçanërisht e kërkuar në qytetet e mëdha, përfshirë Moskën dhe Shën Petersburgun. 

Kostoja mesatare e një funerali në fund të vitit 2023 ishte 54.9 mijë rubla, që është 6% më shumë se në vitin 2022 – atëherë ceremonia e varrimit kushtoi 47.3 mijë rubla. Në disa rajone, rritja e çmimeve ishte veçanërisht e mprehtë. Rritja më e madhe u shfaq nga Kabardino-Balkaria (+65%), Adygea, Kalmykia, Okrug Autonome Yamalo-Nenets (+54-56%). Më pas vijnë rajonet e Karelia, Rostov dhe Leningrad (+31–32%). Dhjetëja e parë plotësohet nga Primorsky Krai, Osetia e Veriut dhe Territori i Stavropolit (+28–29%).

Industria e shpjegon rritjen e çmimeve me inflacionin, luhatjet e monedhës dhe rritjen e çmimeve të lëndëve të para, veçanërisht të drurit dhe metalit. Të ardhurat totale të kompanive funerale në vitin 2023 arritën në 96.7 miliardë rubla. Kjo është 7.2% më shumë se në vitin 2022. Gjatë pesë viteve të fundit, xhiroja e biznesit funeral është rritur me 51%.

Që nga 17 maji, Mediazona dhe Shërbimi Rus i BBC-së ishin në gjendje të konfirmonin vdekjen e pothuajse 53.6 mijë ushtarëve rusë. Për më tepër, më shumë se 45% e tyre nuk ishin të lidhur me ushtrinë në kohën e fillimit të pushtimit rus në shkallë të plotë të Ukrainës. 20% e humbjeve të konfirmuara janë të burgosur (11 mijë), 14% janë vullnetarë (7,5 mijë), 12% janë të mobilizuar (6,4 mijë). Nuk ishte e mundur të përcaktohej nëse 27% e ushtarakëve të vdekur i përkisnin ndonjë grupi apo dege të ushtrisë.

Sipas inteligjencës amerikane, deri në fund të vitit 2023, ushtria ruse kishte humbur rreth 120 mijë ushtarë të vrarë në Ukrainë. Kjo është rreth 6% e shkallës totale të vdekshmërisë vjetore, të cilën Rosstat e vlerëson në 1.9 milion njerëz (bazuar në të dhënat për vitin 2022). Në janar-tetor 2023, numri i vdekjeve në Rusi, sipas statistikave zyrtare, u ul me 139.4 mijë, ose 8.8%, në 1.45 milionë. /Kosova.info/

Go to TOP