Pacolli: Nuk dua ta shoh Kosovën në një klub me Bosnjën dhe Hercegovinën

Kryetari i AKR-së, Behgjet Pacolli, ka thënë se funksionalizimi i një tregu të përbashkët rajonal po mbahet peng nga Kosova.

Ai, në një status të gjatë në Facebook, ka thënë se do të kishte dashur që Kosova të jetë një nga themeluesit e “Ballkanit të Hapur”, dhe që kryeministri Kurti të jetë në Tiranë.

Ky është statusi i plotë i tij:

 Muajt ​​e fundit ka pasur një përpjekje për të shtyrë përpara idenë e një tregu të përbashkët rajonal, iniciativë e cila u mbështet në Samitin e Sofjes vitin e kaluar nga Bashkimi Evropian, ku edhe Kosova ka dhënë mbështetjen e saj. Nënshkrimi i disa marrëveshjeve që do të funksionalizonin tregun e përbashkët janë mbajtur peng nga Kosova prej disa muajsh.

Tani jemi në një situatë ku një pjesë e rajonit me ose pa të drejtë po merr iniciativa për të ringjallur integrimin ekonomik rajonal sepse ai brenda kornizës së BE-së po dështon dhe nuk po ngrihet për arsye politike. Sot do të kisha dashur që kryeministri Kurti në Tiranë dhe Kosova të ishte bashkëthemelues i Open Balkans. Unë besoj në një treg rajonal dhe të integruar ku nuk ka barriera për shkëmbimin tregtar dhe ekonomik. Besoj se kjo është e vetmja mënyrë, në mungesë të progresit në integrimin evropian, që rajoni ynë të mos kthehet në izolim dhe nacionalizëm. I vetmi vend që përjeton pengesa sot është Kosova. Përfituesit më të mëdhenj të integrimit ekonomik dhe tregtar rajonal do të ishin bizneset kosovare. Nuk ka asnjë pengesë që askush të hyjë në Kosovë. Me apo pa Open Balkans, produktet serbe po vijnë në Kosovë. Por,  Kosova në vendet tjera po pengohet. Për këtë arsye besoj se na duhen më shumë arsye ekonomike dhe racionale sesa izolacioniste për Open Balkan.

Nuk humbasim asgjë për t’u ulur e për të folur. Ne nuk humbasim asgjë për të vendosur kërkesat tona. Po humbasim shumë duke u bërë vendi më i izoluar në rajon dhe me politika shumë të ngurta rajonale të cilat po pengojnë bizneset dhe qytetarët e Kosovës por edhe imazhin e vendit në Uashington dhe Bruksel.

Kosova duhet të kërkojë nga Uashingtoni, Brukseli dhe Tirana që mekanizmi i Open Balkan të jetë i hapur për të gjithë, të gjithë të barabartë dhe ku përfitues janë bizneset dhe qytetarët. Nëse jo Open Balkan, Kosova le të nënshkruajë marrëveshjet e tregut të përbashkët, të cilat u refuzuan në Samitin e Berlinit dhe në Samitin e Bledit nga Kosova. Nëse Mali i Zi së shpejti bëhet pjesë e Open Balkans, nuk dua ta shoh Kosovën në një klub me Bosnjën dhe Hercegovinën,  cili është një shtet jofunksional dhe nuk është në gjendje të marrë vendime vetë. Dua ta shoh Kosovën në një klub me Shqipërinë, Maqedoninë e Veriut dhe Malin e Zi. Jo në anën e izolimit, por të hapjes dhe bashkëpunimit.

Go to TOP