Ndërtimi i gazsjellësit IAP kërkon 600 milionë euro investime

Operatori kroat i Sistemit të Transmetimit të Gazit “Plinacro” vlerëson se ndërtimi i gazsjellësit Joniano-Adriatik (IAP) që synon të sjellë gaz natyror nga Azerbajxhani në katër vende të Evropës Juglindore, përfshirë Shqipërinë, do të ketë nevojë për investime prej rreth 600 milionë euro.

Sipas SeeNews, Plinacro ka hartuar një plan për të ngritur një kompani me bazë në Split së bashku me tre kompanitë e gazit nga rajoni: Bonus i Malit të Zi, Albgaz i Shqipërisë dhe BH-Gas i Bosnjës e Hercegovinës.

Në vitin 2019, katër operatorët e sistemit të transmetimit të gazit të rajonit ranë dakord për ngritjen e një sipërmarrjeje të përbashkët për ndërtimin e tubacionit, ku secili prej operatorëve do të kenë aksione të barabarta.

IAP është planifikuar të transportojë gaz natyror nga jugu i Shqipërisë në Fier, nëpërmjet Malit të Zi dhe Bosnjës, në Split në Kroaci.

Tubacioni 520 kilometra i gjatë do të jetë i dyanshëm dhe kapaciteti i tij vjetor pritet të jetë 5 miliardë metra kub.

Sipas Plinacro, projekti IAP po zhvillohet sipas planit. Kroacia ka lëshuar tashmë leje ndërtimi për disa nga seksionet e gazsjellësit të ardhshëm, ndërsa Shqipëria dhe Mali i Zi kanë përgatitur projekte për seksionet në territoret e tyre.

Ndërkohë, Shqipëria dhe Kosova kanë shprehur interesin për të pasur një zgjatim të tubacionit të gazit mes dy vendeve, në mënyrë që edhe kjo e fundit të përfitojë nga gazi.

Në Fier, IAP do të lidhet me Gazsjellësin Trans Adriatik (TAP) i ndërtuar për të transportuar gaz natyror nga fusha e Shah Deniz II në Azerbajxhan në Evropë.

Dërgesat e para të gazit azerbajxhanas në Itali nëpërmjet TAP kanë filluar të kryen vitin e kaluar. 

Go to TOP