Milanovic për pranimin e Ukrainës në BE: Vetëm nëse pranoni BiH dhe Kosovën

Presidenti i Kroacisë, Zoran Milanoviç ka folur dje për krizën në Ukrainë dhe për anëtarësimin e vendit në Bashkimin Evropian, kur ka bërë të qartë se i ka dhënë përparësi Bosnjë-Hercegovinës dhe Kosovës për t’iu bashkuar familjes evropiane. Në këtë mënyrë, presidenti i Kroacisë e kushtëzoi nënshkrimin me anëtarësimin e Ukrainës në BE dhe theksoi shprehimisht se BiH dhe Kosova duhet të pranohen.

 “Unë u ftova dy ditë më parë për të nënshkruar një deklaratë të përbashkët nga përfaqësuesit e Evropës Lindore për dhënien e statusit aktual të kandidatit për Ukrainën. Mirë, situata është e jashtëzakonshme, unë e kuptoj këtë dhe kam qenë i gatshëm ta nënshkruaj, nëse dhe vetëm nëse Bosnja dhe Hercegovina dhe Republika e Kosovës ngrihen në atë status, të cilin disa anëtarë të BE-së nuk e kanë njohur ende, kështu që mendoj se është erdhën lehtësisht nga i pesti në kokë se mund ta njihnin Kosovën pa shkelur e sharë askënd. Kërkova një vendim për fillimin e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë, të cilat Brukseli i ngacmon prej vitesh. BiH ka 20 vjet që ka tërhequr hundët Kjo është po aq e rëndësishme për ne sa Ukraina. Bosnja dhe Hercegovina është jashtëzakonisht e rëndësishme. E bëra këtë për një sërë arsyesh. Që ekipi në Sarajevë të shohë ose të mos shohë, nëse nuk shohin, se nuk jemi ne ata që po e copëtojmë BiH-në, mendoj se askush nuk po e bën këtë, por ne i urojmë mirë atij vendi. Edhe për të edhe për gjysmë milioni kroatë në Bosnje dhe Hercegovinë dhe se do të duhet të arrihet një marrëveshje” – tha Milanovic.

Milanoviç tha se “BiH ka tërhequr hundët për 20 vjet”.

Bosnja dhe Hercegovina është ngacmuar prej vitesh nga Perëndimi. Toka nuk lëviz askund. Po të mos jetonin gjysmë milioni kroatë, do të kisha sërish problem sepse është shtet fqinj. Ajo hakmerret gjatë gjithë kohës. Bosnja dhe Hercegovina në Bashkimin Evropian, natyrisht jo menjëherë, nuk do të shkojë në atë rrugë, por me statusin e një kandidati, dhe kjo është shpresa – e trashë si një pemë përtej lumit, mbi të cilën mund të zvarritesh pa u rrëzuar. Kjo është ajo që i mungon Bosnjë-Hercegovinës. BiH ka 20 vjet që ka tërhequr hundën” – theksoi Milanović.

Ne duhet të shohim se çfarë po ndodh në BiH Presidenti Milanoviç tha gjithashtu se do të telefononte Milorad Dodik dhe do t’u bënte thirrje zyrtarëve të RS që të kthehen në kuadrin e institucioneve të BiH. Të gjithë do të shohin se Republika Srpska nuk mund të dalë nga BiH, kjo është e pamundur. Ata janë 100 kilometra larg Zagrebit dhe vendi i tyre është në Perëndim. Vendi i popullit serb është në Perëndim, jo ​​në Rusi. Ata kanë lidhje me Rusinë, e kuptoj këtë, por është shumë larg”, ka shtuar Milanoviç.

Në përgjigje të deklaratës së Milorad Dodik se mbrojtësit ukrainas janë një bandë e armatosur, Milanovic tha se ky ishte problemi i tij dhe e këshilloi Dodik të kthehej në institucionet e BiH dhe se do të ishte më mirë për popullin e tij.

Ai tha se duhet të jetë gjithmonë i shqetësuar kur Ukraina dhe Rusia kërcënojnë me armë bërthamore. Nuk është realiste sepse atëherë është fundi i botës. Ky nuk është fundi i botës. Kjo është një tragjedi që shpaloset para syve tanë. Duhet të kemi parasysh interesat kroate, të shikojmë se çfarë po ndodh në BeH dhe të mos kapim çdo marrëzi që thotë Milorad Dodik. Dodik ka mbështetje. Vuçiq ka mbështetje, nuk mund t’i ndryshoj njerëzit atje. Në Kroaci kam mbështetje dhe kam dikë për të folur. Ndërsa është kështu, pushkët nuk gjuajnë, topat nuk bëjnë jehonë. Lërini simpatitë tuaja për adhurimet pranverore – theksoi Milanović.

Go to TOP