Vršilac dužnosti direktora visokog obrazovanja u MONTI-ju izbjegava trogodišnji sukob interesa nakon zanimanja KALLXO.com

Vršilac dužnosti direktora Odeljenja za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete, Burim Gashi, u sukobu je interesa. UBT ”, kao i na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini„ Hasan Prishtina”. Prema odluci koju je objavio KALLXO.com, Agencija za borbu protiv korupcije prisilila je Gashija da podnese ostavku na ove dvije funkcije, tako da je sada 2021. izbjegao sukob interesa. Na osnovu zvanične izjave o njegovom bogatstvu za ovu godinu, Gashi je direktor MONTI-ja od 2019. godine, dok je predavao na koledžu “UBT” od 2016. godine i na Univerzitetu u Prištini od 2011. godine.

Agencija je objavila da je održala sastanak sa zvaničnikom Burimom Gashijem i u ovom odjelu razgovaralo se o njegovim odgovornostima, posebno o činjenici da on, kao vršilac dužnosti direktora, prihvaća izvještaj sa opštim podacima o nosiocima visokoškolskih ustanova, kao što je definisano članom 13 Administrativnog uputstva o sistemu upravljanja informacijama u visokom obrazovanju (SMIAL). Gashi, obavljajući funkciju vršitelja dužnosti direktora DAL-a u MONT-u i istovremeno angažiran u visokoškolskim ustanovama, što putem SMIAL platforme izvještava direktora DAL-a u MONT-u, znači da Burim Gashi obrađuje važne izvještaje poslodavaca “, “UBT College” i Fakultet umjetnosti UP “, navodi se u odluci. APK kaže da je ova situacija u suprotnosti sa odredbama člana 11. Zakona o sprečavanju sukoba interesa.Ovaj član navodi da su zabranjeni poslovi za službenike: privatno, takav rad može uticati na nepristrasnost vršenja javnih funkcija i kršiti poštivanje načela slobodne konkurencije, a takvi angažmani mogu naštetiti ugledu institucije.

Agencija je zatim pozvala Gashija na sastanak i obavijestila ga o zakonskim zabranama i ograničenjima u vezi sa njegovim angažovanjem u dvije institucije visokog obrazovanja, pored toga što je obavljao dužnost direktora U.D -a u MONT -u.

“Ovom prilikom upućen je u radnje koje treba poduzeti kako bi se izbjegla situacija nekompatibilnosti, odnosno sukoba interesa u vršenju javne funkcije”, navodi se dalje. Nakon toga, Gashi je podnio ostavku na mjesto predavača na “UBT College” i više nije dio Filozofskog fakulteta UP. To je za KALLXO.com potvrdio i sam Gashi. “Dao sam ostavku na obje institucije visokog obrazovanja”, rekao je Gashi u februaru. Dok je, na osnovu prijave njegovog bogatstva za ovu godinu, izjavio da je godišnji prihod od predavača na Fakultetu ‘UBT’ iznosio 3.940 eura, dok je od UP 3.941 eura i od plaće u MONTI -u 7.270 eura.

KALLXO.com je AKO-u poslao zahtjev za tumačenje ako je isti u sukobu interesa prije otprilike 2 mjeseca.Da je Gashi direktor UD-ovog Odjela za visoko obrazovanje od 2019. godine, potvrdilo je Ministarstvo obrazovanja.

“Gospodin Burim Gashi imenovan je za vršioca dužnosti direktora Odsjeka za visoko obrazovanje 2019. Isti je od tada na ovoj poziciji”, navodi se u njihovom odgovoru za KALLXO.com. MONT je takođe objavio da se 6. jula obratio Agenciji za borbu protiv korupcije gde je zatražio mišljenje o mogućnosti sukoba interesa u situacijama kada su angažovani službenici MONT-a zaduženi za praćenje, kontrolu rada i kreiranje politika za obrazovne institucije. sa ugovorom o radu u ovim institucijama. “

Takođe vas obaveštavamo da je Ministarstvo započelo pripreme za izradu pravnih osnova za sprečavanje sukoba interesa među službenicima MONTI -ja. Vrlo brzo će ova uredba biti finalizirana, u međuvremenu se proces razvija u koordinaciji s Agencijom za borbu protiv korupcije ”, dalje se navodi u njihovom odgovoru za KALLXO.com.

Go to TOP