Kosova.info

Si të drejtoni prizat e ajrit të kondicionuar në mënyrë që të ftohet më mirë vetura?

Përpara se të dini se si duhet të orientohen prizat e ajrit të kondicionuar, duhet të kryhen gjithashtu një sërë operacionesh që do të rezultojnë në efikasitet më të madh në ftohjen e automjetit.

Si fillim, kur të arrini te automjeti, duhet të ulni të gjitha xhamat për të lejuar që ajri i nxehtë i akumuluar të dalë jashtë dhe kondicioneri kushton më pak për të ftohur gjithçka. Kjo është arsyeja pse është gjithashtu e përshtatshme të qarkulloni për dy ose tre minuta me ato të hapura dhe kështu të ajrosni të gjithë brendësinë. Sado nxehtë që është jashtë, më shumë do të jenë kondensuar brenda veturës.

Një tjetër truk shumë efektiv është të mbyllni të gjitha dyert, të rrokullisni dritaren e pasagjerit dhe më pas të hapni dhe mbyllni derën e shoferit sa më shpejt që të jetë e mundur pesë ose gjashtë herë, raporton motorelpais.

Pas kësaj ndizet kondicioneri dhe qarkullojnë disa metra derisa ajri i ftohtë të fillojë të dalë dhe të vërshojë dhomëzën e pasagjerëve: në fillim nuk del në temperaturën e kërkuar dhe për këtë arsye ky ajri i parë i nxehtë është. gjithashtu më mirë ikni nëpër dritare. Temperatura ideale, dhe gjithashtu e rekomanduar nga DGT, është midis 21 dhe 23 gradë. Më mirë nëse është 23, pasi do të konsumojë më pak energji.

Por, në çdo rast, është shumë e rëndësishme që ajri të vendoset dhe të mos qarkullojë në më shumë se 30 gradë Celsius në kabinën e pasagjerëve pasi nuk është vetëm çështje komforti, por edhe sigurie: DGT kujton se ngasja me temperaturë të lartë rrit rrezikun për të pësuar një aksident me 20 për qind.

Në një temperaturë prej 35 gradë Celsius, shoferi reagon 20 për qind më ngadalë se një tjetër drejtim në 25 gradë, gjë që prodhon një efekt të ngjashëm me drejtimin nën një nivel alkooli në gjak prej 0,5 gram për litër gjak.

Mbani në mend se ajri i ftohtë është më i dendur se ai i nxehtë dhe për këtë arsye ka tendencë të zbresë. Prandaj, orientimi ideal i grilave të daljes së ajrit të kondicionuar është lart. Në këtë mënyrë, ajri shpërndahet më mirë në hapësirën e pasagjerëve dhe madje do të arrijë shumë më mirë tek pasagjerët në ulëset e pasme nëse nuk ka priza ajrimi në këtë zonë.

Është më e zakonshme të drejtosh daljen e ajrit të ftohtë drejt shoferit ose bashkëdrejtuesit, në mënyrë që ajri t’i arrijë direkt në fytyrë dhe në bust dhe t’i ftohë fillimisht, por ky goditje termike mund të shkaktojë sëmundje të frymëmarrjes apo edhe të sistemit nervor, si p.sh. disa paraliza të fytyrës Kjo do të thotë: vendosja e kësaj adrese në aeratorë është shumë e rrezikshme.

Nëse vetura ka ndenja ajri të pasme, është gjithashtu mirë t’i drejtoni ato lart për të njëjtën arsye si ato të përparme. 

Më të fundit

escort mersin - izmir escort