SRB-BIH-HR

Srbija: UKC tvrdi da kiseonik nije štetan po zdravlje, Zolak poziva Tužilaštvo da pokrene istragu

Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, saopšteno je danas iz te zdravstvene institucije RS.

U saopštenju se navodi da je taj kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi i da pacijenti nemaju razloga za strah.

„To dokazuje i sertifikat“, naveli su iz UKC RS.

Danas je objavljen sertifikat firmi „TGT Tehnogas“ Laktaši, koja nabavlja kiseonik za UKC RS, datiran je na 24. septembar, odnosno na jučerašnji dan.

Vlasnik te firme je Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS.

Pre par dana su se u medijima u RS pojavile informacije, a juče je to objavio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, da se u UKC RS koristi industrijski, a ne medicinski kiseonik.

Direktor agencije za lekove BiH Aleksandar Zolak pozvao je Tužilaštvo RS da poseti ovu Agenciju i proveri navode o „TGT Tehnogas“.

On tvrdi da firma „TGT Tehnogas“ nije mogla da prometuje medicinski kiseonik po zakonu zato što nije registrovan kao veleprometnik lekova, a ni kao proizvođač lekova.

U medijima RS danas su se pojavile informacije da su industrijski, a ne medicinski kiseonik koristile i ostale bolnice u RS, pre svih bolnica u Bijeljini i Doboju.

Njih su takođe snabdevale firme koje nemaju dozvolu za prometovanje medicinskog kiseonika, koji je lek, za razliku od industrijskog kiseonika.