Spektakularnom ceremonijom svečano otvorene 32. Olimpijske igre u Tokiju

Svečanom ceremonijom održanom na Olimpijskom stadionu, otvorene su 32. ljetne Olimpijske igre u Tokiju. Ceremonija se sastojala od brojnih događaja, uključujući umjetnički program, paradu sportista, paljenje olimpijskog plamena i simboličnog puštanje golubova mira. Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog ljeta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Ceremonija otvaranja počela je u 13 sati i trajala je tri sata, a organizovana i održana je u vanrednim okolnostima, uz prisustvo manje od 1.000 gledalaca zbog pandemije korona virusa.

Čast da zapali olimpijski plamen pripala je japanskoj teniserki Naomi Osaki, a japanski car Naruhito proglasio je igre otvorenim.

Igre u Tokiju se održavaju od 23. jula do 8. augusta, ali su neki od prvih sportskih događaja već počeli. U Tokiju će biti održane i Paraolimpijske igre i to u periodu između 24. augusta i 5. septembra.

Svečani defile 205 delegacija tradicionalno je počeo izlaskom delegacije Grčke, a posljednja u nizu je izašla delegacija domaćina Igara – Olimpijski tim Japana.

Našu zemlju će na OI u Tokiju predstavljati sedmero sportista, Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar (plivanje), Emir Muratović (plivanje), Amel Tuka (atletika), Mesud Pezer (atletika), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Zastavu države Bosne i Hercegovine su po prvi put nosili muški i ženski sportista, Amel Tuka i Larisa Cerić.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju prisustvovali su čelnici 15 zemalja i međunarodnih organizacija, kao i 70 predstavnika vlada. Među njima su, između ostalih, bili francuski predsjednik Emmanuel Macron i supruga američkog predsjednika Jill Biden.

“Želimo da ove ceremonije budu niz trenutaka koji svakome od nas daju snagu da se okrenemo budućnosti, i koje istovremeno služe i kao prilika za zajedničko stvaranje boljeg svijeta”, poručili su iz Organizacionog odbora OI Tokyo uz iskrenu zahvalnost za neizmjernu podršku i napore svih koji su omogućili održavanje Olimpijskih igara.

Koncept ceremonije se održao pod sloganom “United by Emotion” (Ujedinjeni emocijom) i ima za cilj da gledaocima pokaže univerzalnost sporta kao neprocjenjivog blaga za koje vjerujemo da ima moć ujediniti svijet putem emocija – iako smo razdvojeni, govorimo različite jezike ili potječemo iz različitih kultura.

Oko 11.000 sportista će se takmičiti u 33 sportske discipline, a bit će održano ukupno 339 sportskih događaja na 42 borilišta. Većina takmičenja će biti održana u okolini Tokija, no i Sapporo će biti domaćin nekoliko događaja, uključujući neke nogometne utakmice i maraton.

Ruski sportisti takmičit će se pod nazivom “ROC” – Ruski olimpijski komitet, poslije kazne zbog rasprostranjenog dopinga. Na Igrama neće biti istaknute ruske zastave, a u slučaju osvajanja zlatne medalje neće biti intonirana ruska himna već odlomak klavirskog koncerta broj 1 Petra Iljiča Čajkovskog.

Ovogodišnje Ljetne olimpijske igre odvijaju se u uslovima stogih epidemioloških mjera, jer je gledaocima zabranjeno prisustvo na borilištima.

Go to TOP