Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Shkrimtari malazez: Qëllimi i Vuçiqit, ndryshimi i kushtetutës dhe i karakterit qytetar të vendit

Çfarë do të ndodhë me gjuhën malazeze nëse më shumë se gjysma e qytetarëve në Mal të Zi deklarohen se janë serbfolës në regjistrimin e popullsisë? Kjo është një nga çështjet që i “shqetëson” sovranistët malazezë dhe ngjall një frikë objektive nga margjinalizimi i gjuhës malazeze.

Një tjetër gjë që objektivisht shkakton ankth tek sovranistët malazezë është fakti se procesi i regjistrimit “udhëhiqet” nga njerëz që janë besnikë ndaj politikës së presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe janë në “vijat e veprimit pro-serb”.

Të flasësh për “kthimin” e mundshëm të gjuhës serbe në Mal të Zi është një lloj marrëzie, sepse është një gjuhë që përdoret në mënyrë të barabartë në vend, thotë shkrimtari Andrej Nikolaidis.

“Pas regjistrimit që po bëhet në Mal të Zi, siç është paralajmëruar nga kryetari i Kuvendit Andrija Mandiq dhe lideri i ish-Frontit Demokratik, një konglomerat partiak ultra i djathtë, ultra serb dhe ultra-rus, lirisht mund të presin që të bëhet presion për të shpallur gjuhën serbe jo zyrtare, por të vetmen gjuhë zyrtare në Mal të Zi sepse gjuha serbe është në përdorim zyrtar”, thotë Nikolaidis.

Qëllimi i vërtetë nuk është promovimi i gjuhës serbe

Nikolaidis shton se qëllimi i atyre që merren me inxhinierinë e regjistrimit është diçka krejtësisht ndryshe nga ripromovimi i gjuhës serbe në shoqëri dhe kulturë.

“Nuk ka nevojë për asnjë ndërhyrje për futjen e gjuhës serbe në sistemin arsimor dhe shkollor, sepse gjuha serbe tashmë është në atë sistem. Pra, lënda që fëmijët në Mal të Zi studiojnë kur mësojnë gjuhën quhet gjuha malazeze/serbe/boshnjake/kroate. Prandaj, gjuha serbe tashmë është e përfaqësuar në sistemin arsimor. Ajo që u intereson planifikuesve të regjistrimit të Aleksandar Vuçiqit është shkatërrimi i gjuhës malazeze, përjashtimi i gjuhës malazeze nga kushtetuta dhe sistemi shkollor”, thotë ai.

Është një shkëmbim klasik i tezave, shpjegon Nikolaidis, sepse regjistrimi i popullsisë bëhet në “kushte të padrejta” dhe në kushte në të cilat “Kisha Ortodokse Serbe dhe Shteti i Serbisë, nëpërmjet organizatave të tyre OJQ, organizuan një fushatë të pabesueshme që përfshinte përvetësimin e personaliteteve të ndryshme që i përkasin historisë dhe kulturës kroate dhe shpallja e tyre si njerëz që i përkasin historisë dhe kulturës serbe”.

Ajo që Nikolaidis e konsideron vendimtare në të gjithë problemin është “manipulimi” i të dhënave të kryera nga “planifikuesit serbë të regjistrimit”.

“Nëse hapni Wikipedia-n dhe shikoni regjistrimet e kategorive në Mal të Zi, do të shihni se numri i serbëve në Mal të Zi po rritet vazhdimisht, ndërsa numri i malazezëve po zvogëlohet. Po ashtu, po të kontrolloni të njëjtat të dhëna, raportin e numrit të malazezëve dhe serbëve në vetë Serbinë, do të shihni se në regjistrimet e fundit malazezët nuk janë asgjësuar, por praktikisht janë zhdukur. Në të njëjtën kohë, retorika zyrtare e Serbisë zyrtare dhe e Aleksandar Vuçiqit është se serbët janë të kërcënuar. Prandaj, serbët, të cilët vazhdimisht po shtohen në numër në gjithë Malin e Zi, janë të rrezikuar, ndërsa malazezët që praktikisht u zhdukën në Serbi nuk janë të rrezikuar. Unë kurrë nuk kam vënë re apo mësuar për një komunitet që është rrënjësisht i kërcënuar dhe i ekspozuar ndaj shtypjes serioze e që është vazhdimisht në rritje”, thotë Nikolaidis.

Maja e ajsbergut

Nikolaidis nuk ka dyshime edhe për një gjë, ajo është se regjistrimi nuk është dashur të bëhet fare tani dhe në këtë moment.

“Opozita nuk është dashur të pranojë regjistrimin në këto kushte sepse është plotësisht e qartë se ata që numërojnë dhe regjistrojnë fletëvotimet në të cilat deklarohen qytetarët janë pengje dhe ushtri e Aleksandar Vuçiqit. Unë dyshoj hapur në rezultatet e regjistrimit. Ajo që është e trishtueshme është kjo: Mali i Zi është një shtet civil, sipas kushtetutës. Kuptohet, sipas kushtetutës, kundër të cilës është Andrija Mandiq, kryetar i Kuvendit. Gjëja e fundit që duhet të ketë rëndësi në një shtet civil është se si njeriu deklarohet kombëtarisht”, thotë Nikolaidis.

Regjistrimi i popullsisë në Mal të Zi dhe “historia” për statusin e gjuhës serbe është vetëm “maja e ajsbergut” dhe qëllimi i vërtetë është diçka krejtësisht tjetër, thotë Nikolaidis.

“Nëse Mali i Zi është shtet civil, është krejtësisht e parëndësishme nëse dikush është boshnjak, malazez apo serb. Mos kini iluzione, gjuha serbe dhe statusi i saj në Mal të Zi janë vetëm maja e ajsbergut. Qëllimi i vërtetë i Aleksandar Vuçiqit dhe satelitëve të tij në Mal të Zi që janë në pushtet në këtë vend është ndryshimi i kushtetutës dhe ndryshimi i karakterit qytetar të Malit të Zi dhe shndërrimi i Malit të Zi në një shtet kombëtar dhe përfundimisht futja e një kuvendi të dytë – kuvendi i popullit. Nëse doni ta formuloj kështu, Dejtonizimin e Malit të Zi. Sa të mira i ka sjellë BeH-së, ju e dini më së miri”, shprehet qartë Nikolaidis.

Go to TOP