Serbi: Vetëm ndryshimet sistematike mund të parandalojnë krimet e urrejtjes

Beograd, 08.07.2023
Përkthimi dhe përshtatja: Berzat Berzati

Noa ishte një vajzë transgjinore 18-vjeçare, e cila u raportua e zhdukur njëzet ditë më parë. Trupi i saj u gjet dje në një banesë në Beograd dhe burri, për të cilin dihej që në fillim se Noa shkoi ta takonte, ka rrëfyer vrasjen.

Kjo është femicidja e 22-të në Serbi që nga fillimi i vitit, prandaj Grupi i Grave tashmë ka insistuar në rëndësinë e zbatimit të Strategjisë së miratuar për parandalimin e dhunës me bazë gjinore, e cila nënkupton formimin e një organi kombëtar për monitorim. dhe duke analizuar femicidin.

Ky krim është një tjetër në serinë e krimeve ndaj grave që janë në rritje në vendin tonë. Është e qartë se nuk ka një sistem adekuat që i mbron gratë nga vrasjet dhe dhuna dhe se institucionet nuk po bëjnë sa duhet për të parandaluar akte të tilla. Deri në çfarë mase është e pranishme intoleranca ndaj transgjinorëve në publik, ilustrohet edhe nga reagimet ndaj lajmeve për zhdukjen dhe vrasjen e Noa Milivojev. Përveç komenteve diskriminuese në rrjetet sociale, dhuna u përhap në rrugë kur persona të panjohur shkatërruan një memorial kushtuar Noeut dhe morën flamurin e komunitetit trans.

Për këtë arsye, anëtarët e Grupit të Grave NDMBGD besojnë se është thelbësore t’i kushtohet shumë më tepër kohë dhe burime edukimit më të mirë për komunitetin LGBT+, por gjithashtu se është e nevojshme të reagohet shumë më efektivisht ndaj të gjitha akteve të urrejtjes. dhuna dhe përjashtimi i anëtarëve LGBT+.komuniteti nga institucionet kompetente. Vetëm ndryshimet gjithëpërfshirëse sistematike mund të kontribuojnë në shtypjen e mëtejshme të krimeve të urrejtjes.

Në këtë mënyrë i bëjmë thirrje edhe mediave që të përmbahen nga raportimet sensacionale të lajmeve dhe detajeve të krimeve. Tashmë gjatë kontrollit dhe sidomos ditën e djeshme ka dalë në pah reagimi i papërshtatshëm i mediave, të cilët vazhdojnë të shkelin kodin gazetaresk pa asnjë sanksion. Gjatë raportimit është e nevojshme të shmangen fjalët që relativizojnë apo romantizojnë dhunën dhe të përmbahen nga titujt bombastikë që shërbejnë për të tërhequr vëmendjen. Kur bëhet fjalë për personat trans, është e papranueshme të përdoret ndonjë adresë e gabuar gjinore, ose të publikohet një emër që personi nuk e përdor.

Duke qenë se në Serbi ka dy muaj që po protestohet kundër dhunës, kjo ngjarje nxjerr në pah edhe më shumë rëndësinë e plotësimit të kërkesave të protestës si një nga hapat e parë për ndalimin e dhunës së mëtejshme. Kjo është arsyeja pse Fronti i Gjelbër-Majtës / Ne Davimo Beogradi vazhdon të marrë pjesë në protesta dhe këmbëngul në ndryshime thelbësore që do të kontribuojnë në parandalimin, veçanërisht kur bëhet fjalë për krimet e femicideve dhe urrejtjes kundër popullatës LGBT+. Fronti i Gjelbër-Majtas / NDMBGD

Go to TOP