SRB-BIH-HR

Sanofi širi proizvodnju mRNA vakcina kupovinom američke firme

Francuski farmaceutski div Sanofi, koji zaostaje za svojim suparnicima u razvoju nove generacije  mRNA vakcine protiv Covid-19, saopćio je u utorak da je kupio američki firmu specijaliziranu za tu tehnologiju.

Sanofi je kupio  Translate Bio, firmu koja radi na razvoju vakcine mRNA protiv Covida, za 3,2  milijarde dolara, navodi kompanija u saopćenju.

Sanofi je zaostajao u utrci za stvaranje vakcine protiv Covid-19 u 2020. dok su njegovi suparnici  Pfizer-BioNTech i Moderna uspješno koristili mRNA tehnologiju za razvoj vakcina u rekordnom vremenu.

Krajem juna, kompanija je saopćila da će uložiti dvije milijarde eura u tehnologiju uspostavom „centra izvrsnosti“ koji zapošljava 400 ljudi u njenim laboratorijama u američkom gradu Cambridgeu i u Marcy-L’Etoile u blizini francuskog grada Lyona.

Messenger RNA tehnologija radi na principu da pruža ljudskim ćelijama genetske instrukcije za stvaranje površinskog proteina koronavirusa, koji obučava imunološki sistem da prepozna stvarni virus.

Proizvodnja tradicionalne vakcine duži je proces koji normalno potiče stvaranje oslabljene forme  patogena.

Sanofi, koji ide tradicionalnijim putem, još pokušava da osvoji svoj dio terena u borbi za kolosalno tržište vakcina protiv Covida, prenosi AFP.

Shfaq më shumë
//dacmaiss.com/4/3473483