SRB-BIH-HR

Rugova: Zbog nedostatka djece, škola se zatvara nakon 75 godina

Zvono osnovne škole “Përparimi” u selu Drelaj u Rugovi neće se čuti ni ove godine.

Zbog nedostatka učenika u ovoj školi, koja je obuhvatila polovinu nižih sela Rugovskog kraja, prošle godine nastava nije održana prvi put otkako je otvorena prije 75 godina. prenosi kosova.info

Ove godine se nadalo da će barem neki učenici biti upisani u prvi razred, ali, kako ističe direktor ove škole, tako nešto se neće dogoditi.

“Kao regija imali smo učenike do posljednje dvije ili tri godine, bilo je nekih porodica koje su prezimile u Rugovi, pa su u međuvremenu djeca tih porodica završila osnovnu školu ovdje i prošle i ove godine tamo nema djece koja pohađaju nastavu “, izjavio je Ramiz Qorraj, direktor osnovne škole” Përparimi “u Drelaju.

Qorraj ističe da je do početka posljednjeg rata nastavu pohađalo preko 120 učenika. Ali odmah nakon rata stanovništvo se počelo seliti.

Shehrije i Isa Qorraj, koji su završili osnovno obrazovanje u toj školi, smatraju da je nevjerovatno da će doći dan kada će ova škola biti zaključana.

“Osećam mnogo bola, srce mi kuca kad prođem. Vidiš dvorište, vidiš da je škola zatvorena, ne vidiš ni nastavnike, ne vidiš … puno je mirno na ovom mjestu. Smrt za ovu zemlju, smrt za cijelu Rugovu “, rekla je Shehrije Nikçi-Qorraj, bivša učenica škole” Përparimi “u Drelaju.

Izostanak u školi najviše pogađa njenog supruga, koji je osim što je bio student, kasnije tamo proveo više od 20 godina svog života.

Prvo je bio sekretar škole, a zatim nekoliko godina i kao učitelj do penzije.

“Ehh … osjećaj … ono što je žena rekla … ima puno emocija, vrlo velikih. Kad se vidi ta škola bez učenika bez … jako, jako … loše ,naglasio je Isa Qorraj bivši učenik i nastavnik škole” Përparimi “u Drelaju.

Tako čak i ova škola može doživjeti sudbinu uništenih školskih zgrada u selima Hadžaj i Bog, koje su obnovljene nakon rata i nakon samo jedne godine rada zatvorene zbog nedostatka učenika.

Ne samo škole, već i ambulantni objekti koji su bili u nekim selima Rugove uništeni su zbog njihove nekorištenja i ne održavanja.

U Opštini Peć tvrde da su za sve ove objekte, prije početka pandemije, planirali da ih daju na korišćenje putem aukcija, uglavnom za hotelijerstvo i turizam.

“Svojim funkcioniranjem treba ih držati kao objekte, tako da nema potrebe za ulaganjem općine, te ih treba srušiti ili amortizirati bez upotrebe. Međutim, da se daju na korišćenje u određenim periodima kako je predviđeno opštinskim propisima i važećim zakonima “, rekao je Fatmir Asllani, zamjenik gradonačelnika Peći.

Javni poziv za puštanje u rad ovih objekata, rekao je Asllani, bit će upućen nakon završetka pandemije./koha

Zapratite nas na https://www.facebook.com/kosova.ba

Shfaq më shumë
//cdrvrs.com/4/3473483