SHËNDETËSIA

Pse disa erëra mund të rikthejnë kujtime nostalgjike?

Është vërtet interesante sesi erërat mund të nxisin kujtimet më të veçanta dhe emocionet më të forta dhe aktualisht ka një shkencë pas kësaj. Është anatomia e trurit që lidh ngushtë erën dhe kujtesën.

Pjesa e trurit që merret me aromat quhet llamba e nuhatjes. Kjo strukturë më tej dërgon informacionin në pjesë të tjera të trurit, në veçanti, në hipokampus i cili luan një pjesë thelbësore në krijimin e kujtimeve të reja, për çfarëdo që na ndodhë. Llamba e nuhatjes dhe hipokampusi ndodhen afër njëra-tjetrës.

Llamba e nuhatjes gjithashtu ka qasje të lehtë në amigdala, strukturën e trurit që është përgjegjëse për kujtimet dhe përgjigjet emocionale. Vendndodhja e llambës së nuhatjes, pranë strukturave të trurit në lidhje me kujtimet dhe emocionet, shpjegon pse aromat mund të shkaktojnë nostalgji.

Sipas shkencës nuhatja e aromave të ndryshme, memorizimi dhe identifikimi i tyre, mund të përmirësojnë aftësitë njohëse që nuk lidhen me nuhatjen, si rrjedhshmëria verbale (aftësia për të prodhuar sa më shumë fjalë nga një kategori e veçantë), raporton Brightside.com, transmeton Klankosova.tv.