SRB-BIH-HR

Protest, aerodromski taksisti ugroženi ilegalnim prevoznicima

Prevoznike koji rade na aerodromu Adem Jashari ugrožavaju ilegalni taksisti. Zbog toga taksiji koji rade unutar aerodroma optužuju institucije za provođenje zakona da ne djeluju uprkos činjenici da plaćaju porez aerodroma i opštine Lipljan.

U ovoj situaciji, oko 100 auto-taksija održalo je jednosatni protest u znak nezadovoljstva zbog ne stvaranja uslova za rad.

Meqan Balaj predstavnik odbora direktora dioničkog društva ‘Ulpiana” DOO. navodi da ih ugrožavaju osobe koje rade ilegalno i ulaze u aerodrom.

Kako dodaje da je posljednjih dana ilegalnog napadača njegov kolega ranjen hladnim oružjem.

“Prije nepuna dva dana, našeg je taksista izbo nož ilegalni taksist, braneći svoje pravo. Ilegalni taksisti postali su agresivni, fizički napadajući naše taksiste. Policija nije poduzela nikakve korake, država nije izvršila pravdu”, naglašava Balaj.

U znak protesta bio je i predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora na Kosovu (SPSPK) u saradnji sa Sindikatom auto-taksija koji deluje u PIA “Adem Jashari”.

Predsjednik SPSPK-a Jusuf Azemi naglasio je da je zbog neintervencije organa za provođenje zakona odlučeno da taksi preuzme situaciju u svoje ruke kako bi se suprotstavio ilegalcima, iako to nije legalno.

“Odlučeno je da državne institucije ne stvaraju uvjete za aerodromske taksije, odlučeno je da će nakon pet dana jedna grupa taksija raditi, a druga skupina čuvati okoliš ili će se suočiti s ilegalnim taksijem. To znači da će se auto-taksiji fizički suočiti zbog ne-intervencije države. To je loša odluka, ali je ipak nametnuta. Ovaj problem prijavljen je ministru unutrašnjih poslova opštini Lipljan i svim institucijama. Nema kretanja i sada će taksi uzeti situaciju u svoje ruke, iako to nije legalno”, naglasio je Azemi.

Pored osiguranja, Meqan Balaj optužuje aerodrom i za krađu taksija.

“Naši taksiji se ilegalno kradu i prijete nam životima. Aerodrom nas pljačka proizvoljno ili prisilno. Dakle, ili platite 60 eura svakom taksistu ili uopće ne ulazite na parking. Zapravo koristimo parkiralište 15 dana i kao dioničko društvo koje ima ugovor s aerodromom koristimo parkiralište s 50 taksija i mjesečno plaćamo 6 tisuća eura. Dakle, ovo je velika iznuda za svakog taksista. Jedva sastavljamo kraj s krajem”, rekao je.

Čelnici Nezavisnog sindikata privatnog sektora, takođe su naglasili da su se pre dva meseca obraćali aerodromskoj policiji sa svojim zahtevima, ali do sada nije preduzeta nikakva radnja. / Kosova.info

Shfaq më shumë
//zikroarg.com/4/3473483