Rajoni

Perovic: Regjimi autokratik – një çështje kyçe për Serbinë sot

Përderisa Serbia është kapur nga një projekt në shkallë të gjerë dhe përderisa ajo kultivon synimin për të vendosur të gjithë serbët në një shtet, siç ishte qëllimi në luftërat e viteve 1990, si shtet ajo është e pahormanizuar me Evropën dhe vlerat evropiane , tha ne një intervistë per N1 Sarajeva, historiania dhe politologja e Sarajevës,  Latinka Perovic.

“Ashtë një projekt i zgjerimit të vazhdueshëm: Serbia është kudo ku jetojnë serbët. Serbia është e lidhur me Ortodoksinë. Dhe në atë kuptim, këta kufij janë shumë ambivalentë dhe të pacaktuar – nga njëra anë, ata e dekoncentrojnë Serbinë në zhvillimin e saj të brendshëm, dhe në të njëjtën kohë i frikësojnë të tjerët. Dhe kjo është arsyeja kryesore e mosbesimit ”, shpjegon Perović në një intervistë për N1 Sarajevë .

Ai shton se e gjithë politika nga vitet ’90 lidhet me konceptin e një shteti që përfshin të gjithë serbët, dhe, siç vëren ajo, elementi fetar gjithashtu bashkohet atje.

“Në Serbi, ju keni një parti që dominon, e cila mban institucione, dhe ne kemi në mënyrë të pashmangshme një situatë ku përfundon në një diktaturë personale, një regjim autokratik në të cilin gjithçka vendoset nga një parti dhe një njeri. Kjo është çështja kryesore për Serbinë sot, “paralajmëron ajo, siç raportohet nga N1 Beograd .

Kur bëhet fjalë për krimin e kryer në Srebrenicë, Peroviç kujton se ekziston një vlerësim unik në botë se bëhet fjalë për gjenocid.

“Ju keni dy gjykata ndërkombëtare që kanë marrë vendime. Ju keni publikun demokratik ndërkombëtar që e dënon atë si krimin më të madh të kryer në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore. Dhe unë mendoj – a e kupton Serbia sa shumë e izolon veten nga bota me mohim, sa shkon përtej botës duke mohuar faktet evidente ”, thotë ajo.

Megjithatë, ai beson se në të gjitha këto shtete të pavarura që kanë origjinën në Jugosllavi, po ndodhin lëvizje shumë të rëndësishme, të cilat janë gjithashtu breznore, sepse ato vijnë nga të rinjtë.

“Unë besoj fuqimisht në atë mobilizim të brendshëm të energjive dhe rezervave njerëzore, kjo është rruga e evropianizimit të të gjitha atyre vendeve për mua. Eshtë shumë e rëndësishme që Bashkimi Evropian i ka hapur dyert për të gjitha këto vende, që ka dhënë standarde dhe fonde të mëdha, por unë prapë do të thoja se fokusi është tek njerëzit që jetojnë në ato vende, dhe se ata duhet të gjejnë një mënyrë për të gjetur një mënyrë për të qëndruar. atje, dhe jo për të emigruar “, thotë Perovic. K.I