SRB-BIH-HR

Patrijarh Porfirije: Pred Bogom su sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf

Centralna manifestacija povodom sjećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine, održava se u zemunskom naselju Busije. Prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, javlja RTS.

Ispred Crkve Ćirila i Metodija okupio se veliki broj građana, a opelo je služio patrijarh srpski Porfirije.- Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti – rekao je poglavar SPC-a.

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf.

  • Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsjednuti njima. Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja – rekao je patrijarh.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju je rekao da su Srbi stradalnički narod te da je “Oluja” zločinačka akcija.

Republika Srpska sa Srbijom gradi mir na ovim prostorima. Nema većeg garanta mira na ovim prostorima od Srbije. Srpski narod nikada nije pozivao na osvetu. Ne želimo sukobe, ali ne želimo odustati od političkih prava, da nam zabrane da govorimo. Ništa ne tražimo nego da RS bude ono što joj je dato u Dejtonskom sporazumu, a to nam je davno oteto. To je legitiman politički cilj. Okupimo se oko uspješne politike predsjednika Vučića, da se ne bismo okupljali u nekim kolonama i otišli u istoriju sjećanja – rekao je Dodik.

Kazao je da se treba posvetiti idejama “srpskog sveta” kao vrijednosti koja okuplja Srbe.