Održan je sastanak Nacionalnog savjeta u borbi protiv trgovine ljudima

Sljedeći sastanak Nacionalnog savjeta za borbu protiv trgovine ljudima održan je u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sastanak je otvorio zamjenik ministra unutarnjih poslova, Blerim Gashani, koji će biti imenovan nacionalnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima. Posebna poenta ovog sastanka bila je rasprava o izvještaju TIP protiv trgovine ljudima, koji je objavio američki State Department (DASH).

Ovom prilikom, zamjenik ministra Gashani zahvalio se pripadnicima vlasti na poslu koji su obavili, uzimajući u obzir poteškoće kroz koje su svi prošli kao društvo s pandemijom COVID 19.

Rekao je da je uprkos povećanim naporima Vlade Kosova, Kosovo ponovo rangirano na drugi nivo u Izveštaju američkog Stejt departmenta u pogledu trgovine ljudima.

“Svjestan sam da je vrlo teško u potpunosti eliminisati trgovinu ljudima, međutim obećavam da će se ministar unutrašnjih poslova i vlada Kosova potruditi da ispune sve minimalne standarde koji su potrebni kako bi naredna godina bila bolja rangiranje u izvještaju”, naglasio je Gashani.

Gašani je primetio da izveštaj govori o nizu napora i rezultata koje je postigla vlada Kosova i zbog toga zahvaljujem svima vama, posebno Kosovskoj policiji, koji su u tom pogledu izvršili odličan posao.

“Ovaj izvještaj također ponavlja, kao i u gotovo svim prethodnim izvještajima, da je pravosuđe osudilo manje trgovaca ljudima i da su sudije i dalje izricale blage kazne osuđenim trgovcima ljudima. Vjerujem da bi u ovom trenutku trebalo preuzeti maksimalne obaveze, uprkos činjenici da su ovlasti odvojene. Pravosuđe, pored organa gonjenja, trebalo bi kazniti trgovce ljudima srazmjerno težini zločina koji su počinili. O tome će razgovarati sa Sudskim savetom Kosova, kako bi povećao napore i ne ponovio istu situaciju u oceni izveštaja DAShI”, naglasio je između ostalog Gašani.

Također je naglasio da se u izvještaju hvale napori vlade, posebno u Ministarstvu odbrane, gdje se kaže da je vlada povećala napore na zaštiti žrtava, a ima i pozitivnu ocjenu u pogledu obaveza u prevenciji.

Na kraju, zamjenik ministra Gashani naglasio je da će Ministarstvo unutarnjih poslova i ova vlada povećati napore u borbi protiv trgovine ljudima.

Iako su svi članovi ovog tijela naglasili napore koji se ulažu i obraćaju se preporukama proizašlim iz ovog izvještaja. Ponovili su potrebu za povećanjem dinamike djelovanja kako bi se spriječio i borio protiv ove pojave. /Kosova.info/

Go to TOP