Njemački državni sekretar u Predsjedništvu BiH, Dodik nije došao

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Miguelom Bergerom.

Sastanak je održan jutros u zgradi Predsjedništva BiH. Inače, Komšić je trenutno i predsjedavajući Predsjedništva. Ovom sastanku nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Danas je i prvi dan mandata novog visokog predstavnika u BiH, Nijemca Christiana Schmidta.

Inače, Berger je jučer polaganjem cvijeća na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

“Moja posjeta Memorijalnom centru u Potočarima, a posebno susret sa dvije majke Srebrenice, ostavio je trajan utisak. Njihova neumorna posvećenost održavanju uspomene na članove njihovih porodica živom i to što su one njihov glas, duboko me je impresioniralo”, rekao je jučer Berger.

Poručio je da je od presudne važnosti omogućiti ljudima mjesto gdje se mogu sjećati svojih pokojnika i govoriti o svojim iskustvima.

Podsjetio da je da Njemačka ima strogo zakonodavstvo koje podsticanje rasne mržnje i poricanje genocida kažnjava zatvorom.

“Suočavanje sa prošlošću je od vitalnog značaja jer podržava pomirenje i izgradnju povjerenja. To su osnovni preduvjeti za mirnu budućnost Bosne i Hercegovine i njen put ka Evropskoj uniji”, rekao je Beger.

Go to TOP