Musk humb 62 miliardë dollarë, Bezos rreth 63 ndërsa Zuckerbeg gjysmën e pasurisë – Miliarderët e globit së bashku humbën 1.4 trilion dollarë

Pasuria e Elon Musk pothuajse ka humbur 62 miliardë dollarë. Jeff Bezos pa që pasuria e tij të shkrihet rreth 63 miliardë dollarë. Pasuria neto e Mark Zuckerberg u “avullua” rreth 50 për qind.

Gjithsesi, 500 njerëzit më të pasur në botë së bashku humbën 1.4 trilion dollarë në gjysmën e parë të vitit 2022, një rënie marramendëse që shënon humbjen më të madhe gjashtëmujore ndonjëherë për klasën e miliarderëve.

Është një rënie e madhe krahasuar me dy vitet e mëparshme, kur pasuritë e ultra të pasurve u rritën ndërsa qeveritë dhe bankat qendrore lëshuan masa të paprecedentë stimuluese në vazhdën e pandemisë COVID-19, duke shfrytëzuar vlerën e gjithçkaje, nga kompanitë e teknologjisë tek kriptovalutat.

Me politikëbërësit që tani rrisin normat e interesit për të luftuar inflacionin e ngritur, disa nga aksionet më të larta – dhe miliarderët që i zotërojnë ato – po humbasin lartësinë me shpejtësi.

Tesla Inc. pati tremujorin e saj më të keq ndonjëherë në tre muajt deri në qershor, ndërsa Amazon.com Inc. ra më së shumti që nga shpërthimi i flluskës dot-com, raporton bloomberg.

Megjithëse humbjet po grumbullohen për njerëzit më të pasur në botë, kjo përfaqëson vetëm një lëvizje modeste drejt ngushtimit të pabarazisë së pasurisë.

Musk, bashkëthemeluesi i Teslas, ende zotëron pasurinë më të madhe në planet, me 208.5 miliardë dollarë, ndërsa Bezos i Amazon është i dyti me një vlerë neto prej 129.6 miliardë dollarësh, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg.

Bernard Arnault, personi më i pasur i Francës, renditet i treti me një pasuri prej 128.7 miliardë dollarësh, i ndjekur nga Bill Gates me 114.8 miliardë dollarë.

Ata janë katër personat e vetëm që vlejnë më shumë se 100 miliardë dollarë – në fillim të vitit, 10 njerëz në mbarë botën e tejkaluan atë shumë, duke përfshirë Zuckerbergun, i cili tani është i 17-ti në listën e pasurisë me 60 miliardë dollarë.

Changpeng Zhao, pionieri i kriptovalutave që debutoi në Indeksin e Miliarderëve të Bloomberg në muajin janar me një pasuri të vlerësuar prej 96 miliardë dollarësh, ka parë pasurinë e tij të bjerë me gati 80 miliardë dollarë këtë vit në mes të trazirave në asetet dixhitale.

Go to TOP