Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Ministrica Rozeta Hajdari objašnjava odluku ukidanja takse za građevinske blokove iz Srbije

Ministrica industrije poduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari reagirala je nakon pisanja da je ministarstvo koje vodi ukinulo porez na građevinske blokove iz Srbije, ista je optužila medije za širenje dezinformacija.

“Odgovor na dezinformacije nekoliko portala u vezi sa ukidanjem antidampinške mjere zaštite za blokove dimenzija 19x19x25 uvezene iz Srbije”, napisala je na Facebooku.

Rekla je da je porez uklonjen jer je kao mjera važio pet godina, kao što je utvrđen 2016. godine, a automatski je ukinut.

Hajdari je dalje rekla da će ministarstvo poduzeti istragu i ako se potvrdi da se dampinška cijena nastavlja na tržištu Kosova, o dotičnoj mjeri će se ponovo odlučiti.

Čitavi post bez uređivanja:

Odgovor na dezinformacije nekoliko internet portala u vezi sa ukidanjem antidampinške zaštitne mjere za blokove dimenzija 19x19x25 uvezene iz Srbije.

Na osnovu zahtjeva udruženja proizvođača građevinskog materijala na bazi gline od 16.03.2016. Godine, Odsjek za trgovinu u sastavu Ministarstva industrije, poduzetništva i trgovine, proveo je istraživanje i u koordinaciji sa Komisijom za procjenu posebnih obaveza o uvozu na osnovu člana 48. Zakona o antidampinškim mjerama i kompenzacionim mjerama 07.07.2016. godine preporučila je i uvela antidampinšku mjeru zaštite od 0,02 € za standardne blokove 19x19x25 uvezene iz Srbije. To je rezultat prodaje proizvoda na tržištu Kosova ispod normalne vrijednosti tržišne cijene i toga što je uvoz predmetnog proizvoda nanio štetu lokalnim proizvođačima na Kosovu.

Međutim, budući da ovom odlukom donesenom 07.07.2016. Nije određen rok od 5 godina kako je predviđeno zakonom, nedavno je Ministarstvo trgovine zasnovano na pravnom tumačenju Pravnog odjela u okviru Ministarstva industrije, poduzetništva i trgovine, konkretno član 46 , stavak 2. i članak 47. stavak 5., 6. i 7. Zakona o antidampinškim i kompenzacijskim mjerama, a nakon savjetovanja s Komisijom za procjenu posebnih dažbina na uvoz, zaključio je da je odluka o antidampinškoj zaštitnoj mjeri za blokove standard 19x19x25 koji se uvoze iz Srbije treba ukinuti. Prema članu 46, stav 2,

“Svaka konačna antidampinška ili kompenzacijska obaveza mora isteći najkasnije 5 godina od njenog nametanja” i člana 47 stav 7

“Mjere izrečene prema ovom postupku isteka mogu trajati do 5 godina.”

Stoga smo, uzimajući u obzir ovo, ukinuli odluku jer je 07.07.2021. Godine, prema zakonskim rokovima, prošlo 5 godina od primjene ove mjere.

Međutim, vrijedi napomenuti da Ministarstvo trgovine trenutno pomno prati sektor proizvodnje građevinskog materijala na bazi gline i analizira uvozne i prodajne cijene predmetnog proizvoda iz Srbije i uskoro će doći do konkretne analize.

Ako se ustanovi da takav uvoz nastavlja napadati domaće proizvođače prodajom proizvoda ispod normalne vrijednosti, tada ćemo mi iz Ministarstva industrije, poduzetništva i trgovine odmah odlučiti otvoriti formalnu istragu kako je predviđeno člankom 29. ovoga zakona i ako konačna analiza utvrdi da se dampinška cijena nastavlja na tržištu Kosova, mi iz Ministarstva industrije, poduzetništva i trgovine ponovo ćemo nametnuti antidampinšku mjeru zaštite za blokove 19x19x25 iz Srbije.

Go to TOP