Mëkatet e grykësisë: për të jetuar virtytet duhet ekuilibër

Shkruan: Claudio Ferlan

Në ditët e sotme, interpretimi social i vesit të grykësisë është shqetësues – shtoi ai – përkthehet në mungesë respekti për burimet e planetit, i shfrytëzuar pa kufizim nga një kulturë që shikon vetëm konsumin. Çfarë konfirmimi gjen në histori paralelizmi midis një mëkati të rezervuar me sa duket për dimensionin privat të tryezës dhe aftësisë së tij për të ndikuar në komunitet? Murgu Evagrius Ponticus (345-399) në veprën e tij Tetë shpirtrat e këqij e vendosi grykësinë në fillim të listës së tundimeve demonike, e ndjekur nga lakmia.

Dy shekuj më vonë, Papa Gregori i Madh (rreth 540-604) përpiloi listën e shtatë mëkateve vdekjeprurëse, duke konfirmuar pozicionet kryesore për grykësinë dhe epshin.

Vendosja në krye të listës tregonte një rrugë konsekuente, ku grykësia përbënte një impuls ndaj veseve që e pasuan dhe nuk ka dyshim se shthurja seksuale ishte ndër ato të dënueshme shoqërore.

Agjërimi dhe abstenimi krijuan një formë të heqjes dorë si individuale ashtu edhe publike, duke përfaqësuar dy ilaçe efektive për tundimin e teprimeve në tavolinë dhe në dhomën e gjumit. Ngrënia dhe pirja e tepërt sigurisht që paraqet një rrezik për mirëqenien fizike.

Duke filluar të paktën nga shekulli i 13-të kemi dëshmi të këmbënguljes së autoriteteve kishtare, në harmoni me njohuritë mjekësore, për të denoncuar rreziqet e grykësisë për trupin. Për shembull, në udhëzimet për rrëfimtarët sugjerohej që të pyeteshin për mëkatet e grykësisë së të penduarit, pasi moderimi – u tha – kontribuoi në shëndetin e mirë të shpirtit dhe trupit.

Më vonë u kuptua se kjo maturi duhej të eliminonte jo vetëm ekzagjerimet në konsum, por edhe ato në heqje dorë, në përputhje me mësimin e Jezusit në lidhje me marrëdhënien e sipërpërmendur të qetë me ushqimin: agjërimin dhe abstenimin, po, por pa e tejkaluar.

Jean de Gerson (1363-1429) dënoi pendimet e tepërta ushqimore, pasi ato rrezikonin të shkaktonin dy mëkate më të rënda të grykësisë dhe me pasoja të dukshme shoqërore: zemërimin, të shkaktuar nga nervozizmi i një organizmi në sexhde dhe krenaria e atyre që ai e dinte se ai. mund të toleronte zakone që ishin të ndaluara për shumë njerëz. Në çdo gjë duhej maturi, sepse ata që nuk hanin sa duhet, mëkatonin po aq sa edhe lakmitarët.

Pas një periudhe agjërimi aq ekstrem sa gati i kushtoi jetën, Ignatius i Loyola (1491-1556) – themeluesi i Shoqërisë së Jezusit, urdhri fetar i Bergoglios – ishte shumë i vendosur të ndiqte mësimet e Gersonit, aq sa urdhëroi vëllezërit e vet një maturi të vazhdueshme në mungesë. Heqja dorë e ekzagjeruar në fakt do të kishte sjellë me vete pasoja të rënda sociale: ku do të gjenin forcën predikuesit dhe rrëfimtarët e dobësuar nga agjërimi për të kryer në mënyrë adekuate punën e tyre për të ndihmuar të tjerët? Shoqëria në të cilën jezuitët u thirrën të vepronin kërkonte që ata të ishin të moderuar, por të ngopur./ Avvenire

Go to TOP