Mbretëria e Bashkuar mbështet eksportet dhe investimet në Ballkan

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar njofton se do të nxisë eksportet dhe investimet britanike në Ballkanin Perëndimor me deri në 4 miliardë £ në financimin e eksportit.

“Në samitin e investimeve të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim të Ballkanit Perëndimor në Londër sot (e hënë 26 shkurt), MB do të përshkruajë një paketë energjie dhe mbështetje infrastrukturore për të nxitur tregtinë dhe nxitur investimet midis MB dhe Ballkanit Perëndimor, duke krijuar vende pune dhe duke mbështetur mjetet e jetesës në të gjithë vendet”, thuhet në komunikatën për media të lëshuar nga Ambasada Britanike në Prishtinë.

Ambasada Britanike në Prishtinë, njofton se ministri i Sigurisë Tom Tugendhat do të përdorë samitin në Lancaster House në Londër, ku marrin pjesë tre kryeministra të Ballkanit Perëndimor nga Kosova, Mali i Zi, Serbia dhe liderët e biznesit në Mbretërinë e Bashkuar – për të nxjerrë në pah mundësitë e mundshme të biznesit në rajon. Tregtia midis Mbretërisë së Bashkuar dhe rajonit të Ballkanit Perëndimor ishte me vlerë 4.5 miliardë paund në vitin 2023 dhe po rritet.

“Ndërsa rajoni kërkon të dekarbonizohet, Britania e Madhe do të angazhojë fonde shtesë prej 4.2 milionë £ për të përshpejtuar tranzicionin larg qymyrit dhe për të zhvilluar energjinë e erës për të mbështetur shumë prej vendeve në rajon për t’i dhënë fund varësisë nga furnizimet ruse me energji, duke u mbështetur në 1.1 milion £ të siguruara vitin e kaluar për sigurinë energjetike nëpërmjet partnerëve, përfshirë Bankën Botërore”, thuhet në komunikatën për media të lëshuar nga Ambasada Britanike në Prishtinë.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar do të zotohet gjithashtu deri në 4 miliardë £ për të rritur eksportet britanike në rajon përmes ‘UK Export Finance’, e cila ofron garanci për kompanitë e Mbretërisë së Bashkuar për të tregtuar jashtë shtetit me besim dhe ky financim tashmë po jep përfitime të prekshme për rajonin si 363 milionë funte për rajonin

“Në sfondin e një numri në rritje të tensioneve në të gjithë rajonin, financimi i programit të Mbretërisë së Bashkuar do të rritet gjithashtu me 10 milion £ nga viti i ardhshëm financiar për të mbështetur prosperiteti dhe siguria e rajonit nga rritja e qëndrueshmërisë ndaj aktiviteteve malinje, ndërhyrjeve dhe sulmeve kibernetike, te zhvillimi ekonomik dhe puna së bashku me partnerët për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar serioz”, thuhet në komunikatën për media të lëshuar nga Ambasada Britanike në Prishtinë.

Gjatë samitit, ministri i Sigurisë Tom Tugendhat tha se Samiti i sotëm dhe njoftimet për financim shtesë demonstrojnë përkushtimin e qëndrueshëm të MB ndaj Ballkanit Perëndimor dhe mundësive të lidhura me to për të rritur prosperitetin dhe vendet e punës në Mbretërinë e Bashkuar dhe vetë rajonin.

“Duke forcuar investimet sot, Britania e Madhe po rrit jetesën e njerëzve në të gjithë Ballkanin Perëndimor, duke ofruar një zgjidhje afatgjatë në adresimin e drejtuesve të paligjshmërisë”, thuhet në komunikatën për media të lëshuar nga Ambasada Britanike në Prishtinë.

Financimi i Eksportit në Mbretërinë e Bashkuar është agjencia e kreditimit të eksporteve të Mbretërisë së Bashkuar dhe një departament qeveritar, që punon së bashku me Departamentin për Biznes dhe Tregti si pjesë integrale e strategjisë dhe operacioneve të saj.

Departamenti për Sigurinë e Energjisë dhe Net Zero ka forcuar angazhimin e tij për dekarbonizimin në rajon duke ofruar 4.2 milion £ financim nëpërmjet partnerëve në Bankën Botërore.

“Kjo përfshin financimin për zbatimin e dy projekteve në Bosnje-Hercegovinë për largimin nga qymyri; konkretisht, kontributi do të paguajë për sa vijon të fokusuar në vendet e minierave të qymyrit: Studimet e fizibilitetit mbi Opsionet e Energjisë së Rinovueshme (1.2 milion £) – duke parë pompimin magazinimi, biomasa, dhe sondazhet diellore dhe të punës për hartimin e programit të tranzicionit të punës (1.2 milion £). Përveç kësaj, DESNZ do të financojë një projekt që zhvillon një tubacion të projekteve të erës në Kosovë në shumën prej 1.8 milion £”, thuhet në komunikatën për media të lëshuar nga Ambasada Britanike në Prishtinë. /Kosova.info/

Go to TOP