SRB-BIH-HR

Libijski parlament izglasao nepoverenje vladi

Libijski parlament izglasao je danas nepoverenje tranzicionoj vladi premijera Abdelhamida Dbeibaha, tri meseca od ključnih parlamentarnih i predsedničkih izbora kojima bi trebalo da se zemlja izvuče iz decenije haosa.

Za nepoverenje vladi glasalo je 89 od 113 prisutnih poslanika, rekao je portparol parlamenta čije sedište je u Tobruku, na istoku zemlje.

Glasanje je obavljeno dve nedelje posle ratifikacije spornog izbornog zakona koji je izazvao podizanje tenzija između rivalskih strana u zemlji.

Glasanje je obavljeno iza zatvorenih vrata u prisustvu predsednika parlamenta Aguile Saleha, saveznika komandanta Kalife Haftara, glavnog čoveka na istoku zemlje.

Visoki savet države Libije, telo koje služi kao Senat sa sedištem u Tripoliju, na zapadu zemlje, brzo je reagovao navodeći da odbacuje tu proceduru, da je smatra ništavnom i da smatra da ona krši ustavnu deklaraciju i politički dogovor iz 2015. godine.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja posle pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obeleženog postojanjem dve rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Posle okončanja borbi u leto 2020. godine ujedinjena prelazna vlada predvođena biznismenom Abdelhamidom Dbeibahom formirana je u martu pod pokroviteljstvom UN da vodi zemlju do parlamenarnih i predsedničkih izbora predviđenih za 24. decembar.