SRB-BIH-HR

Lajčak iznenađen zašto je došlo do komešanja na Kosovu oko arhiva OVK

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak izrazio je iznenađenje zašto je izjava potpredsjednika vlade Besnika Bislimija da su se Kosovo i Srbija dogovorili o otvaranju državnih arhiva, čak i onih vezanih za Oslobodilačku vojsku Kosova, izazvala pometnju na Kosovu.

Nakon drugog sastanka sa premijerom Kurtijem, Lajçaku je rekao da po ovom pitanju nikada nije bilo nikakvih prepreka sa “bilo koje strane”.

Prema njegovim rečima, Kosovo je objavilo da ne postoje arhive OVK, već samo državne arhive.

“Nije bilo posebne rasprave o arhivama. Iznenađen sam koliko je ova tema postala vruća u vašem društvu i medijima. Rečeno je samo potvrda onoga što je rečeno nekoliko puta u prošlosti da s obje strane nema prepreka za pristup arhivi. Ovo je rečeno i prošle godine i ponavljano je nekoliko puta. Gospodin Bislimi je rekao da ne postoje arhive OVK, već samo državne. Nije bilo iznenađenja, nije bilo dogovora, ali to je na neki način pogrešno protumačeno u vašem društvu”, rekao je on u izjavi medijima.

Lajçaku je takođe odbio da komentariše Kurtijeve izjave o uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom, rekavši da je “važno da se proces dijaloga nastavi”.

Rekao je da će nakon Kosova posjetiti Srbiju i tamo će razgovarati o mogućim datumima budućih sastanaka, jer je o tome govorio i na Kosovu.