SRB-BIH-HR

Kurti ne odustaje od reciprociteta za registarske tablice: Ili ćemo zadržati, ili ukloniti oboje!

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je da neće odustati od reciprociteta za privremene registarske tablice za automobile koji dolaze iz Srbije. Prema njegovim riječima, ili su obje države u pravu ili su obje pogrešne.

“U ovom reciprocitetu privremenih registarskih oznaka za automobile, i Kosovo i Srbija su u pravu, ili oboje nisu. Dakle, ili ćemo zadržati obje vrste registarskih oznaka za obje zemlje, ili dopustiti da ih uklone Kosovo i Srbija”, rekao je on na sastanku s ambasadorima zemalja QUINT u utorak, dan nakon što je Vlada odlučila primijeniti reciprocitet za registarske tablice automobila iz Srbije.

Vlasti su u ponedjeljak počele primjenjivati ​​mjeru. Kao rezultat toga, srpski građani počeli su s protestima blokirajući puteve koji vode do graničnih prijelaza u Brnjaku i Jarinju na sjeveru Kosova. Nakon napete situacije, ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije otišli su u Kurtijev ured. Na ovom sastanku, kako je najavila Vlada, razgovaralo se o jučerašnjoj odluci u vezi sa obezbjeđivanjem privremenih registarskih oznaka za vozila sa srpskim tablicama i ulaskom na teritoriju Republike Kosovo.

“Premijer Kurti obavijestio je ambasadore da jučer i danas nije bilo incidenata ni na jednom graničnom prijelazu. On je rekao da jučerašnja odluka nije provokacija ili diskriminacija bilo koga i da je kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna”, kaže se u saopštenju.

“Zakon je proveden, osiguran je jednak tretman”, rekao je premijer, ističući da su posebne jedinice tu samo za zaštitu granične policije i graničnih prijelaza.

“Njihovo trenutno prisustvo je tamo jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji vode do graničnih tačaka 1 i 31 i u njihovoj blizini. “Policija je razgovarala s demonstrantima i nije im nanijela štetu”, rekao je premijer Kurti i dodao da je sloboda kretanja pravo i vrijednost koju ne treba kršiti.

“U ovom reciprocitetu privremenih registarskih oznaka za automobile, i Kosovo i Srbija su u pravu, ili oboje nisu. Dakle, ili ćemo zadržati obje vrste registarskih oznaka za obje zemlje, ili dopustiti da ih uklone Kosovo i Srbija”, rekao je premijer Kurti, kaže se u saopćenju Vlade.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da su policajci na dužnosti i doprinose održavanju reda i sigurnosti. On je naglasio da građani Srbije ne moraju da se plaše.

“Preduzete mjere nisu protiv njih niti bilo koga drugog. Policija se ne bavi nacionalnošću putnika. “Štiti i poštuje sve građane bez razlike”, rekao je Sveçla.

Konačno, priopćenje se završava objavom da su se “veleposlanici i premijer Kurti složili da se mir i spokoj, stabilnost i sigurnost moraju održavati, te da se dijalog mora nastaviti i situacija mora eskalirati”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u utorak Kosovo da povuče trupe sa sjevera. On je čak dao Evropskoj uniji mjesec dana da odgovori na to jesu li briselski sporazumi istekli ili ne.

Shfaq më shumë
//dacmaiss.com/4/3473483