Kriza Ukrainë-Rusi, mbërrijnë trupat e para amerikane në Rumani

Trupat e para amerikane që përforcojnë aleatët e NATO-s në krahun lindor pas një grumbullimi ushtarak rus në Ukrainë kanë mbërritur në Rumani, tha të martën ministri i Mbrojtjes, Vasile Dancu.

Sipas medieve të huaja, Shtetet e Bashkuara po dërgojnë gati 3,00 trupa shtesë në Poloni dhe Rumani për të mbrojtur Evropën Lindore nga përhapja e mundshme nga kriza e Ukrainës.

Pentagoni tha se do të zhvendosë një skuadron Stryker prej rreth 1,000 anëtarësh të shërbimit amerikan nga Vilsek, Gjermani në Rumani. Në Poloni, trupat filluan të mbërrijnë të shtunën.

Dancu tha se 100 trupat e parë të SHBA-së ishin në Rumani për trajtimin e logjistikës.

“Amerikanët kanë mbërritur”, tha ai. “Mbi 100 ushtarë specialistë amerikanë së bashku me specialistët tanë të logjistikës janë duke u përgatitur, që do të thotë se nuk do të kalojë shumë kohë para se të mbërrijë pjesa tjetër e trupave”.

SHBA-ja ka aktualisht rreth 900 ushtarë në vend, një anëtar i NATO-s që nga viti 2004 dhe nikoqir i një sistemi të mbrojtjes raketore balistike, disa si pjesë e forcës së NATO-s dhe disa nën marrëveshje të veçanta dypalëshe.

Go to TOP