SRB-BIH-HR

Kosovo najjeftinije za život u regionu

Prema statistici najveće svetske baze podataka o troškovima života “Numbeo” u zemljama širom sveta, Kosovo je najjeftinije u regionu u odnosu na prosječne cijene prehrambenih artikala i drugih usluga koje građani plaćaju mjesečno, prenosi kosova.info.
Statistika “Numbeo” odnosi se na cijene komunalnih usluga kao što su struja, grejanje, voda, smeće i pokriva gotovo sve zemlje svijeta, a urađena je na osnovu iznosa novca koje treba izdvojiti za troškove života u stanu od 85 kvadratnih metara.

Prema objavljenoj tabeli, područje Evrope, barem što se tiče prosečnih cijena osnovnih usluga je “najskuplji” deo svijeta za život, prenosi kosova.info.

Ispostavilo se da je Kosovo “najjeftinije” mjesto za život, barem što se tiče regiona, gdje građani za osnovne usluge izdvajaju 54 evra.

Ukoliko bi se posmatrale samo zemlje juga Evrope, Kosovo bi bilo na posljednjem mjestu na osnovu prosječnih cijena osnovnih troškova.

Švajcarska je najskuplja zemlja u Evropi, prema prosječnim cijenama osnovnih usluga, građani te zemlje mjesečne račune koji im stižu na adrese plaćaju oko 125 evra.

Zanimljivo je da se među 10 najskupljih zemalja u svetu nalaze samo dvije neevropske zemlje, Izrael i Hong Kong. Stanovnici tih zemalja za osnovne troškove izdvajaju 198 i i 199 evra.