Komani, liqenit që ndotja ia rrezikon bukurinë

Liqeni i Komanit në veri të Shqipërisë është shndërruar në një atraksion turistik viteve të fundit, por bukuria e tij është duke u rrezikuar vazhdimisht nga mbeturinat e shumta që shihen në sipërfaqe.

Në fillim të muajit maj kur fotoreporteri i Radios Evropa e Lirë, Ibrahim Berisha, vizitoi këtë liqe, aty shihej një sasi e madhe e mbeturinave, përfshirë thasë dhe shishe, si dhe gjësende tjera.

Liqeni rregullisht vizitohet nga turistë nga rajoni, si dhe nga vende të ndryshme të botës. Në të kaluarën, organizata që merren me mbrojtjen e mjedisit kishin ndërmarrë aksione për largimin e mbeturinave, por ato sërish janë kthyer në një sipërfaqe të madhe të liqenit.

Liqeni i Komanit është një rezervuar në lumin Drin, që ushqehet nga lumenjtë Shala dhe Valbona. Ky liqe artificial u ndërtua midis viteve 1979 – 1988 dhe mes tjerash shërben edhe për prodhimin e energjisë elektrike.

Tashmë një atraksion turistik në Shqipëri, bukuria e liqenit të Komanit është duke u rrezikuar vazhdimisht nga mbeturinat e shumta që shihen në sipërfaqe.
Tashmë një atraksion turistik në Shqipëri, bukuria e liqenit të Komanit është duke u rrezikuar vazhdimisht nga mbeturinat e shumta që shihen në sipërfaqe.
Një varkë me turistë në ujërat e liqenit.
Një varkë me turistë në ujërat e liqenit.
Në fillim të muajit maj në sipërfaqen e liqenit shihej një sasi e madhe e mbeturinave.
Në fillim të muajit maj në sipërfaqen e liqenit shihej një sasi e madhe e mbeturinave.
Liqeni shtrihet në një sipërfaqe prej 34 kilometrash katrorë, ndërsa gjerësia e tij është rreth 400 metra.
Liqeni shtrihet në një sipërfaqe prej 34 kilometrash katrorë, ndërsa gjerësia e tij është rreth 400 metra.
Liqeni i Komanit rregullisht vizitohet nga turistë nga rajoni, si dhe nga vende të ndryshme të botës.
Liqeni i Komanit rregullisht vizitohet nga turistë nga rajoni, si dhe nga vende të ndryshme të botës.
Në të kaluarën, organizata që merren me mbrojtjen e mjedisit, kishin ndërmarrë aksione për largimin e mbeturinave, por ato sërish janë kthyer në një sipërfaqe të madhe të liqenit.
Në të kaluarën, organizata që merren me mbrojtjen e mjedisit, kishin ndërmarrë aksione për largimin e mbeturinave, por ato sërish janë kthyer në një sipërfaqe të madhe të liqenit.
Mbeturina të grumbulluara në një cep të liqenit.
Mbeturina të grumbulluara në një cep të liqenit.
Një shishe plastike është në mesin e të shumtave, bashkë me mbeturina të tjera që notojnë në sipërfaqen e liqenit. 
Një shishe plastike është në mesin e të shumtave, bashkë me mbeturina të tjera që notojnë në sipërfaqen e liqenit. 
Pamje e ndotjes së liqenit nga mbeturinat.
Pamje e ndotjes së liqenit nga mbeturinat.
 Liqeni i Komanit është i rrethuar nga kodra të dendura të pyllëzuara, shpate vertikale, gryka të thella.  
Liqeni i Komanit është i rrethuar nga kodra të dendura të pyllëzuara, shpate vertikale, gryka të thella.
 
Ky liqe artificial u ndërtua midis viteve 1979 – 1988 dhe mes tjerash shërben edhe për prodhimin e energjisë elektrike.
Ky liqe artificial u ndërtua midis viteve 1979 – 1988 dhe mes tjerash shërben edhe për prodhimin e energjisë elektrike.
Mbeturinat e grumbulluara në liqe. Liqeni i Komanit është një rezervuar në lumin Drin, që ushqehet nga lumenjtë Shala dhe Valbona.
Mbeturinat e grumbulluara në liqe.
Liqeni i Komanit është një rezervuar në lumin Drin, që ushqehet nga lumenjtë Shala dhe Valbona.
Një shenjë paralajmëruese kundër hedhjes së mbeturinave në liqe.
Një shenjë paralajmëruese kundër hedhjes së mbeturinave në liqe.
Go to TOP